Druhou nejvyšší teplotu v Česku zaznamenala v noci stanice Brno-Tuřany, bylo tam 21,9 stupně. Na třetím místě pak je pražské Klementinum s 21,6 stupně. Také pro toto místo je to nový rekord. Klementinum je nejstarší meteorologickou stanicí v zemi. Soustavné měření teplot tam začalo v roce 1775.

Tropickou noc předcházely v úterý odpoledne a večer silné bouřky, které zasáhly Moravu, Slezsko a částečně i východní Čechy. Podle ČHMÚ to byly supercely, v některých případech i velmi silné. Uvedl to na sociální síti X, dříve twitteru. Nejvýraznější supercely se vyskytly večer, jedna putovala z východních Čech přes Mohelnicko, další ze severní Moravy až do Slezska. V obou lokálně padaly kroupy, některé byly větší než pět centimetrů. ČHMÚ je zaznamenal na Mohelnicku, Zábřežsku a Vítkovsku.

Supercelární bouřky jsou podle ČHMÚ schopny produkovat ty nejvýraznější bouřkové jevy včetně velkých krup. „Všechny kroupy nad pět centimetrů jsou prakticky vždy produkovány jen těmito typy bouřek,“ uvedl ústav.

Vysoké teploty jsou v Česku už několik dní. Od neděle se dostávaly během dne i přes 35 stupňů. Například v úterý padly rekordy na dvou pětinách stanic. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku bylo 35,6 stupně Celsia.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Dnešní odpolední teploty ale mají být o něco nižší než v úterý. Nejčastěji vystoupají na 27 až 31 stupňů, na jižní Moravě to může být až 33 stupňů.

Fotogalerie
18 fotografií