Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Změny v DPH budou diskriminovat rostlinné alternativy mléka, bouří organizace

Autor: ČTK - 
29. května 2023
16:16

Vládní konsolidační balíček plánuje přesunout rostlinné alternativy mléka do základní 21procentní sazby, stejně jako všechny ostatní nápoje. Podle organizace ProVeg Česko, která se zaměřuje na zvyšování povědomí o rostlinných alternativách potravin, to může diskriminovat lidi s alergiemi. Organizace to uvedla v otevřeném dopise vládě. Kravské mléko má podle vládního návrhu mít výjimku a být v nově zavedené sjednocené snížené 12procentní sazbě, ve které mají být potraviny. Nyní platí pro mléko i rostlinné alternativy sazba 15 procent, v té jsou nealkoholické nápoje a potraviny.

Rostlinné alternativy se na českém trhu běžně prodávají například jako sójový nebo ovesný nápoj. V důvodové zprávě vládního návrhu se uvádí, že veškeré alkoholické a nealkoholické nápoje mají nově podléhat základní sazbě 21 procent. Výjimku mají tvořit tekuté mléčné výrobky, kde se má uplatňovat sazba jako pro potraviny, tedy 12 procent.

Podle mluvčí organizace Evy Hemmerové by zavedení vyšší DPH na rostlinné alternativy než na živočišné produkty mohlo nepřímo diskriminovat spotřebitele se zdravotními indispozicemi, jako jsou alergie. Lidi může vést ke konzumaci alternativ také náboženství nebo světonázor, uvedla. „Domníváme se, že rostlinné alternativy mléka, plnící v jídelníčku mnoha osob stejnou funkci jako mléko, by měly být zdaněny spravedlivě, stejnou měrou,“ doplnila.

Podle ProVeg Česko jsou rostlinné alternativy již nyní znevýhodněné například dotační politikou státu, což je jeden z důvodů, proč jsou méně dostupné než mléko a výrazně dražší. Podle tiskové zprávy Vojenské zdravotní pojišťovny z loňského srpna trpí každý desátý Čech intolerancí laktózy, což je mléčný cukr, který jim způsobuje trávicí problémy. Alergie na tuto mléčnou bílkovinu je méně častá.

„U laktózové intolerance jde o enzymatickou poruchu, kdežto u alergie na kravské mléko se vůči bílkovině v mléku obsažené tvoří specifické protilátky,“ uvedli na webu odborníci z IKEM. Nejčastějšími příznaky obou jsou bolesti břicha, nadýmání, plynatost, průjmy, pálení žáhy, bolesti hlavy nebo celková únava. Z důvodů různých potíží vysazují mléko i lidé, kteří nemají diagnózu potvrzenou, někteří je nepijí i z důvodů etických.

Plánované zařazení nealkoholických nápojů do vyšší sazby již dříve kritizoval Svaz minerálních vod například kvůli tomu, že do vyšší sazby se mají zařadit i kojenecké nebo pramenité vody, zatímco kohoutková voda bude ve snížené sazbě. Kritizovali to i někteří výrobci nápojů jako Kofola, která produkuje také značky Rajec nebo Ondrášovka.

ProVeg poukazuje na to, že pokud by za přesunem nápojů do vyšší sazby daně byly možné zdravotní dopady například slazených limonád, tak například slazené kravské mléko zůstane ve snížené sazbě DPH.

Organizace už dříve také upozornila na lednové stanovisko ministerstva zemědělství, podle kterého je označování rostlinných alternativ potravin jako například vegetariánské máslo nebo alternativy mléka porušením nařízení EU. V lednu ho zveřejnila na webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Uvedla, že ale není právně závazné.

Video  Havlíček šije do vlády: Pornočasopisy s nižší DPH a megašvindl s dotacemi?! Stanjura je přepracovaný.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 29. května 2023 17:39 )

Mléko snad mají pouze savci ? Zbytek není mléko stejně jako pomazánkové máslo tak proč to DOKONALA EU NEZAKÁŽE TAK TO NAZÝVAT ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa