Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fiala odmítá nátlakové akce: Stávková pohotovost je nezodpovědná! Středula nesouhlasí

Aktualizováno -
15. května 2023
21:05
Autor: vja, ČTK - 
15. května 2023
20:51

Za nezodpovědné dnes po jednání tripartity označil premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí odborářů k vyhlášení stávkové pohotovosti. Konsolidační balíček, jehož cílem je narovnat státní rozpočet, považuje prý se svými koaličními kolegy za správné a vyvážené řešení. Tlak proti jeho současné podobě prý však na dnešním jednání očekával.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil po dnešním jednání sociálních partnerů ve Strakově akademii o úsporném balíčku vyhlášenou stávkovou pohotovost odborů za nezodpovědnost. K dialogu nepatří nátlakové akce, uvedl po téměř čtyřhodinovém jednání s tím, že vláda není připravená ustupovat od svých návrhů, chce ale o nich jednat.

„Zazněly různé názory. Názory se lišily i v rámci jednotlivých skupin. Očekávali jsme, že tady bude určitý tlak proti tomu ozdravnému balíčku, ale stojíme za tím, že toto řešení je správné a vyvážené,“ uvedl Fiala.

Dbali jsme na to, aby se balíček nejzranitelnějších v naší společnosti dotkl co nejméně. Jsme připraveni hájit svoje rozhodnutí, ale k dialogu nepatří nátlakové akce. Nerozumíme stávkové pohotovosti odborů. Tento postoj nepřispívá dialogu ve společnosti, který je nutný. Zazněla hodně silná slova. Není to poprvé, co místo dialogu volí demonstrace. S odbory bylo jednáno dopředu i pokud jde o změny v rámci důchodové reformy,“ nechal se slyšet Fiala.

Středula: Je to legitimní právo odborů

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na tiskové konferenci uvedl, že odbory vyzývaly vládu k jednáním o rozpočtových opatřeních bez odezvy půl roku, podobně neměly prostor ani v debatě o změnách důchodů.

Stávková pohotovost je legitimní právo odborů dát jasně vidět, jak se díváme na situaci, řekl. Další postup odbory budou podle něj zvažovat podle průběhu připomínkového řízení k připravovaným návrhům a podle přesného znění návrhů, které vláda musí teprve přepsat do legislativní podoby. 

Středula upozornil, že někteří odboráři dnes dopoledne na společné poradě hovořili i o možnosti vyhlášení generální stávky.

Je legitimní právo odborů dát najevo, jakým způsobem se díváme na tu situaci. Máme svůj názor a za ním si stojíme. Půl roku jsme vyzývali, aby se o těch věcech jednalo,“ uvedl Středula.

„Na straně odborů jsem neslyšel akceptaci toho, jak těžko na tom jsme," uvedl na tiskové konferenci po jednání tripartity ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že naopak odbory situaci zlehčují na rozdíl od zaměstnavatelů. „Za mimořádně nešťastný a nekompetentní" označil postoj, podle kterého balíček opatření není protiinflační.

Fiala podotknul, že na jednání tripartity zazněly různé názory, debata byla ale mnohem věcnější, než jak to vypadá podle vyjádření sociálních partnerů v médiích.

Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost dnes dopoledne. Vládu kritizují za to, že s odbory nevede seriózní dialog, není tak podle nich možné dosáhnout sociálního smíru. Vadí jim také nekoncepčnost vládních kroků. Odbory chtějí nyní situaci sledovat „den po dni“. Odborářům podle dřívějšího vyjádření vadí například snížení sumy na platy, možné zdražování po úpravě DPH, zavedení nemocenských odvodů či zvyšování penzijního věku. Za dosavadní přistup ke komunikaci rozpočtových škrtů vládu kritizují i zaměstnavatelé, postup odborů ale neschvalují.

Nespokojený Hanák zmínil i tři zbytečné ministry

K výsledkům jednání se vyjádřil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle něj problémy se tavem veřejných financí způsobily především předchozí vlády.

„Tahle vláda se snaží něco řešit, ale svoje polínko tam má taky. Očekávali jsme, že budeme přizváni k projednání balíčku, nestalo se tak. Jsem ale rád, že je konečně nějaký materiál. Co mě osobně mrzí, je, že vláda nepřistoupila k opatřením ještě letos. Mohlo se zastavit nabírání úředníků a krátit výdaje. Jsou tady i z mého pohledu tři zbyteční ministři,“ shrnul na tiskové konferenci.

„Zatím k žádnému věcnému dialogu nedošlo. Žádáme proto vládu o detaily návrhů a projednání některých opatření s dopadem na firmy a jejich konkurenceschopnost. Od vlády očekáváme dodržení standardního legislativního procesu, včetně řádného meziresortního připomínkového řízení a důkladného projednání našich připomínek. Na všech příslušných resortech by měla být neprodleně zahájena konstruktivní jednání se zaměstnavateli tak, aby došlo k jasnému vyhodnocení všech dopadů a praktických aspektů jednotlivých opatření," dodal po jednání Hanák.

Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

donypan ( 17. května 2023 10:00 )

Mlčoch a ta jeho politická sebranka sníží lidem životní úroveň a ještě by chtěla aby jí lidé za to blahořečili.To jasně ukazuje jak jsou politici odtrženi od životní realita.Středulo jen do nich.

Stepan Bandera ( 16. května 2023 19:41 )

To upocené koště Fiala zažije konečně, co mu patří. Dobytek jeden.

hejhej ( 16. května 2023 10:42 )

jonn:Přesně !!! To, co dělala ta hnusná vláda, když byli v opozici,tak to bylo správné. Ten hloupý nastrčený nedouk, orgánizátor milionu chlívek je kde ?

hejhej ( 16. května 2023 10:39 )

Proč by měla být stávková pohotovost nezodpovědná? Fialu a celou jeho neschopnou vládu nezajímají naši lidé, jejich názory, připomínky. Před volbama slibovali nesplnitelné a bohužel, hodně lidí jim na jejich lži naletělo. Sami nehodlají odstoupit, tak se musí přitvrdit. Tato neschopná, arogantní vláda nemá v sobě ani kousek soudnosti - pryč s něma.

Jirik-ta ( 16. května 2023 09:33 )

„Cibule za 50 Kč, stála 12!“ Fialův balíček? Žena má trest pro premiéra

Cibule, která stála 12 Kč, je za 50 Kč. „Bych poslala na dvanáctky pana Fialu a pak by si mohl přemýšlet o dožití. Zajímalo by mě, kam na takové debility chodí, kde to vyhrabali?“ navrhuje trest pro premiéra Fialu.
Levnější potraviny? „Málem jsem se minulý týden vyvrátila.“
Chcete příspěvek na bydlení? „Pošlou vás do…“
Důchod dvacet procent průměrné mzdy? A z toho zaplatí co?
(parlamentnilisty)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa