Komentář Forejta

Korunovace anglických a britských monarchů se do historie ostrovního království zapisuje tradičně svým vyzněním. Před 70 lety - v roce 1953 - se oslavy dosud poslední korunovace (Alžběty II.) nesly v duchu naděje a víry v mírovou budoucnost a prosperitu. Byl to začátek druhé alžbětinské doby. Jaká byla tedy sobotní korunovace krále Karla III.?

Předně ukázala, že i v moderní době je prostor pro staré ceremoniály, které, přiměřeně a citlivě inovované, dokážou oslovit. A že král je mužem, který vnímá potřebu změn pro posílení instituce monarchie v současné britské společnosti.

Staletý korunovační obřad tak »ožil« jeho zásluhou řadou novinek: větším zapojením žen, přítomností zástupců různých náboženství a vyznání i specifickými hudebními skladbami. Korunovace tak byla v mnohém pravdivějším obrazem dnešní Británie, než tomu bylo v minulosti. A příležitostí k projevům vlastenectví, které Britům dává ukotvení v dějinách. Jejím symbolem se staly odkazy na historické poslání a rozmach království coby velmoci.

Pro krále samotného byly určité chvíle obřadu nutně spojeny s viditelným pohnutím. Patřil mezi ně kontakt s prvorozeným synem i nejstarším vnukem - tedy prvním a druhým následníkem trůnu. Dobře ví, že princ William i princ George si budou scénu jeho korunovace pamatovat stejně, jako on svou účast jako čtyřletého chlapce na matčině korunovaci.

Sám cítil zadostiučinění, když si uvědomil, že žena jeho života je korunována po jeho boku. A hlavní vyznění a závazek panovníka ve 21. století? Stejné jako pro jeho předchůdce v dobách minulých, vyjádřené na počátku ceremoniálu slovy: „Jsem tu, ne proto, aby mi bylo slouženo, ale abych sloužil.“

Video
Video se připravuje ...

Král a královna poprvé z balkonu paláce! Blesk TV a Reuters

Svatba během obřadu

Středoevropský čas ukazoval 13:02 hodin, když arcibiskup z Canterbury Justin Welby na hlavu nového panovníka pečlivě usadil 2,2 kg vážící korunu svatého Eduarda z roku 1661, osázenou 444 drahokamy a prohlásil: Bůh ochraňuj krále!

Camille, kterou pojal Karel za manželku v roce 2005, devět let po smrti princezny Diany, následně nasadil korunu královny Marie z Tecku z roku 1911. „Je to poprvé, co král a královna uzavírají církevní svazek. Jelikož jsou oba rozvedení, mohli mít sňatek pouze civilní. Okamžikem pomazání získávají požehnání před Bohem,“ odhalil ve studiu Blesku skrytý akt během obřadu expert na královské rody Jindřich Forejt.

Korunovace krále Karla III.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
7:42
8. 5. 2023

Ještě pár momentek z velkolepého korunovačního koncertu. Královská rodina rozdávala úsměvy a nejvíc se podle všeho bavila malá princátka.

 
22:23
7. 5. 2023

Zpěvačka Nicole Scherzingerová uchvátila davy svým zpěvem a půvabnou sametově modrou róbou.

 
21:37
7. 5. 2023

Na koncert dorazila nejen královská rodina, která sklidila ovace, ale i Stella McCartney, dcera slavného "brouka" Paula McCartneyho. Stella spolu s králem Karlem III. sdílí vášeň pro ekologii a na celé akci jí bude dán prostor, aby právě myšlenku udržitelnosti přírody vyslovila přede všemi.

 

Fotogalerie
122 fotografií