Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž dostal při hlídání dětí epileptický záchvat: Statečná holčička mu zvládla poskytnout první pomoc

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk - Karel Janeček)
Autor: jel - 
6. dubna 2023
12:50

Skvěle poradit si v nečekané a stresující situaci dokázala dívenka z Pardubického kraje. Její strýc totiž během toho, co ji hlídal, dostal epileptický záchvat. Malá hrdinka neváhala a zavolala záchranku. Operátorovi dokázala perfektně vysvětlit celou situaci.

Velkou pochvalu si od záchranářů vysloužila holčička, která dokázala statečně zvládnout nelehkou situaci. Její strýc měl na ni a její sourozence dohlédnout, jenomže se mu udělalo špatně a dostal epileptický záchvat. 

Dívka neváhala a zavolala na tísňovou linku. Operátorovi Josefovi Krátkému dokázala dobře vysvětlit, co se stalo a dokonce i podat první pomoc.

„Co hlavně Pepu překvapilo? Malá zachránkyně uměla nejen perfektně sdělit přesnou adresu, ale také s instrukcemi od operátora podat první pomoc,“ uvedla na svých stránkách ZZS Pardubického kraje. 

Pro iDnes situaci popsal sám operátor. „Kontrolovala životní funkce, takže sledovala, jestli se mu zvedá hrudník, oslovovala ho, jestli je při vědomí, dávala mu obklad na čelo,“ uvedl s tím, že dívenka měla největší strach, aby neměla průšvih, že zavolala na tísňové číslo. Krátký jí ale uklidňoval a vysvětli, že naopak udělala správně. Statečná holčičky zvládla skvěle celou situaci až do příjezdu záchranářů.

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Amy Růžová ( 6. dubna 2023 19:54 )

Ani bych se nedivila, kdyby strýček měl epi z drog či alkoholu, když měla holčička strach volat IZS.

Zobrazit celou diskusi