Mláďata vydry říčná se dostala do Záchranné stanice hl. m. Prahy na začátku března. Všímaví Pražané si opuštěného mláďata všimli u Říčanského potoka v Uhříněvsi na jihovýchodě Prahy. Ihned kontaktovali záchrannou stanici, kde si původně mysleli, že jde nejspíš o mláďata kuny, se kterými lze malé vydry jednoduše zaměnit.

„Když na naši pohotovostní telefonní lince v pondělí 6. března ráno volající nahlásil nález mláděte vydry říční v Uhříněvsi, nejprve jsme se domnívali, že nejspíš půjde o omyl. Tipovali jsme to spíše na kunu skalní, což se nám již také několikrát stalo. Nicméně fotografie, kterou jsme vzápětí obdrželi, potvrdila, že se skutečně jedná o malé mládě vydry, staré přibližně 6 týdnů,“ vysvětluje mluvčí Petra Fišerová. Pro záchrannou stanici to byla navíc úplná premiéra. Několik zraněných dospělých vyder sice dříve už ošetřili, o vydří mládě se však starali úplně poprvé.

Na místo nálezu ihned vyrazili zkušení ošetřovatelé, kteří malého „Vydrýska“ rychle našli a okamžitě odvezli do záchranné stanice. „Mládě bylo zjevně vyčerpané a hladové, naštěstí však ne příliš podchlazené či zraněné. Umístili jsme jej na vyhřívací podložku a po chvíli mu zkusili nabídnout potravu.“

Co vydra jí?

Ale ouha, malá vydra si nic k snědku vzít nechtěla. Ošetřovatelům nezbylo nic jiného, než se ponořit do knih a také oslovit zkušenější kolegy. „Zavolali jsme do Záchranné stanice Pavlov, kde se na péči o vydry specializují, tam nám poradili, jaké krmení malé vydře připravit. Malé vydry prý nejvíce milují pstruhy, a tak jsme rychle sehnali filety ze pstruha a spolu se speciálním mlékem pro štěňata namixovali tzv. fish soup (dle odborné literatury) a nabídli ji vydřímu mláděti v kojenecké lahvi s dudlíkem. A to už bylo o moc lepší!“ Mládě se do jídla i s chutí pustilo a jakmile se pořádně nakrmilo, zavrtalo se do vyhřívané podestýlky a konečně si mohlo odpočinout.

Na chovatele čekalo tentýž den ještě jedno překvapení. V podvečer opět zazvonil telefon. Na druhém konci se opět hlásili nálezci dalšího „Vydrýska“. Místo nálezu se prakticky shodovalo s místem prvním, proto bylo více než jasné, že se jedná o sourozence. Matka podle ošetřovatelů zřejmě zemřela a mláďata proto hlady vylezla z nory. Kdyby je neopustila, ven by se nevydala.

„Vydří holčičku jme našli u badmintonové haly. Zoufale pištěla a kníkala a volala tak svou matku. Doufali jsme, že se jí co nejdříve ujme. Večer se ale ukázalo, že matka nepřišla, a tak bylo třeba požádat o pomoc Pražskou záchrannou stanici pro volně žijící živočichy. Přijeli, řekli, že jedno takové vydří mládě odtud už včera odvezli a malou nešťastnou vydří holčičku vzali s sebou. Je prý ale v pořádku a až vyroste, doufejme, že se vrátí i s bráškou zpátky do přírody,“ popsal příběh druhého mláděte radní Prahy 22 pro životní prostředí Martin Turnovský (Dvacetdvojka)

Vydry říční jsou v České republice chráněné. Díky tomu, že se našli dva sourozenci, bude navíc možné je vypustit zpět do přírody. Česká republika se snaží dlouhodobě o návrat vyder do přírody. Tomu pomáhá i národní program na ochranu vydry říční, který se zaměřuje na ochranu a obnovu přirozeného prostředí, ve kterém vydry žijí. V rámci tohoto programu se provádí například monitorování stavu populace vydry říční, obnova toků a mokřadů a ochrana proti nelegálnímu lovu a pytláctví.

Fotogalerie
10 fotografií