Podle Svobody přístup na jednání rady budou mít kromě radních všichni, kterým to umožňuje jednací řád, jenž se chystá dodržovat. „Jednací řád říká, že tam jsou členové rady, předsedové výborů, že tam je support úřednický, ředitel magistrátu a tak dále,“ dodal. Naopak striktní chce být v případě jednání tzv. předrady. „Předradu bych chtěl udělat uzavřenější, a to jenom z těch, kteří o věcech skutečně rozhodují. Nechtěl bych, aby tam chodili asistenti namísto svých radních, abychom se pak na radě už pohybovali v ´informovaném´ terénu,“ řekl Svoboda.

Minulé vedení rady schválilo tzv. jmenovité hlasování, kdy je vždy uvedeno, jak který radní hlasoval, nikoliv pouze počet pro, proti či zdržel se. Zda bude nová rada v této praxi pokračovat, zatím není rozhodnuto. „Já s tím nemám vůbec žádný problém. Jsem přesvědčen o tom, že jednání rady je věc klidně publikovatelná, ale musí s tím souhlasit celá koalice a musí být jasně definované mantinely,“ dodal primátor.

Kvůli funkci primátora dal Svoboda k dispozici posty ve sněmovních výborech, vzdal se místa přednosty gynekologické kliniky a rovněž členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Hospodářským novinám pak řekl, že tento týden v úterý ukončil také svou lékařskou praxi. Kromě primátorské funkce ale nadále zůstane poslancem.

Další radní

Kromě Svobody je v radě za ODS jako náměstkyně pro zdravotnictví a sociální oblast starostka Prahy 2 Alexandra Udženija a o finance se stará jako radní Zdeněk Kovářík (ODS). Náměstkem pro kulturu a cestovní ruch je za TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil a radním pro infrastrukturu je zvolen Michal Hroza (TOP 09).

Bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se stal první náměstkem pro dopravu a náměstkyní za Piráty je Jana Komrsková, která bude řešit životní prostředí. V pozici radních jsou také Adam Zábranský (Piráti) a Daniel Mazur (Piráti). STAN má v radě jako náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka a radního pro školství Antonína Klecandu (STAN).

Povolební vyjednávání v Praze trvala téměř pět měsíců a provázela je řada problémů. Komunální volby vyhrálo Spolu před ANO a Piráty. V opozici na magistrátu jsou ANO, Praha Sobě a SPD. Členkou koalice není senátorka Hana Kordová Marvanová zvolená za ODS na kandidátce Spolu, kterou její dnes již bývalí kolegové vyloučili rovněž ze zastupitelského klubu Spolu. Jako důvod uvedli neloajalitu, Marvanová výtky odmítla.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

Fotogalerie
20 fotografií