„Jan Palach se zapsal do naší historie a patří mu v ní opravdu čestné místo, protože byl ochoten - pro to, aby probudil občany z letargie - obětovat to nejcennější, tedy svůj vlastní život,“ řekla Pekarová Adamová, která se zúčastnila pietního aktu k uctění památky Jana Palacha na Václavském náměstí. Na místě byla mimo jiné s místopředsedy Poslanecké sněmovny Olgou Richterovou (Piráti) nebo Karlem Havlíčkem (ANO).

„Přispěl k tomu, aby nakonec totalitní režim padl. Protože připomeňme, že o dvě desítky let později - poté, co to udělal - tady byl Palachův týden, kdy lidé na jeho počest začali demonstrovat a usilovat o změnu režimu, svobodu a demokracii, což se na závěr roku 1989 i povedlo,“ dodala.

Odpoledne dorazil k Národnímu muzeu také premiér Petr Fiala (ODS). Označil přitom za důležité připomínat si lidi, kteří něco udělali pro svobodu a demokracii. „Musíme si uvědomit, že to jsou velké a křehké hodnoty a musíme za ně bojovat i konkrétními činy,“ uvedl. Někdy jsou to činy velké a neopakovatelné, jako byl ten Palachův, jindy jde třeba i o využívání svých práv, účast u voleb či aktivitu v občanském životě, dodal. „Bez naší aktivity, snahy a péče se demokracie a svoboda neudrží,“ řekl Fiala.

Pieta u filozofické fakulty

Památku Jana Palacha, který byl studentem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK), si připomněli i zástupci této nejstarší české vysoké školy. Akademici v čele s rektorkou Milenou Králíčkovou a nynější studenti položili květinové věnce k Palachově fotce na nádvoří Karolina, tedy na místo, kde byla v lednu 1969 vystavená rakev s Palachovými ostatky. V pondělí vpodvečer se vysokoškoláci a jejich učitelé sejdou ještě u pamětní desky před budovou FF UK. Na tomto místě také v pondělí dopoledne Palachovu památku uctili ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a vrchní ředitelka řízení sekce vysokých škol, vědy a výzkumu na ministerstvu školství Radka Wildová. Balaš a Wildová zažehli svíce rovněž u hrobu odpůrce režimu v pražských Olšanských hřbitovech.

Dvacetiletý vysokoškolský student Palach zemřel na následky těžkých popálenin tři dny po svém činu 19. ledna 1969. Pietní akt k 20. výročí jeho smrti v lednu 1989 se nečekaně změnil v silnou protestní akci proti režimu. Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. O několik měsíců později totalitní režim padl. Od roku 2014 je 16. leden v Česku významným dnem.

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Šiklová se podělila o vzpomínky na Jana Palacha. (2019) David Zima

Fotogalerie
9 fotografií