Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Elon Musk v čele Twitteru: Ztrácí bohatství i reputaci génia

Autor: Washington Post, mav, inf - 
8. ledna 2023
15:25

Musk se v posledních měsících soustředí na svou nově koupenou firmu Twitter, jeho změny spíš než obrat v ekonomickém hledisku přinesly kulturní války. A automobilka Tesla, hlavní zdroj Muskova bohatství, ztrácí hodnotu, píše v analýze Washington Post.

„Historicky byl kyvadlem mezi géniem a hazardérem,“ konstatoval pro Washington Post Gene Munster z investiční firmy Loup Ventures. „Nyní je ve výkyvu k unáhlenosti, je víc než bezohledný,“ dodal s tím, že v očích lidí už není stoprocentním géniem.

Vybudoval si reputaci hodnou krále Midase - které firmy se dotkne, tu promění ve zlato. Technologický génius a pracant, jenž osobně přespával na zemi ve fabrice Tesly - a po zaměstnancích vyžadoval dlouhé přesčasy a krajní nasazení. A mimořádné úsilí zpravidla vedlo k mimořádným úspěchům. 

„Musk řídil několik start-upů, dohromady s tržní hodnotou hodně přes 500 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč),“ připomíná sloupkařka Washington Postu Megan McArdleová.

„Šlo i o velmi těsné momenty - když roku 2013 Tesla poprvé vykázala čtvrtletní zisk, byla na pokraji spirály smrti promeškaných lhůt a padajících akcií,“ napsala McArdleová. Musk tehdy jednal s firmou Google, chtěl Teslu prodat za pouhých šest miliard dolarů. V těch týdnech se ale situace obrátila, začaly se dařit prodeje; z elektromobilů společnost udělala mainstreamové a žádané zboží a po čase se Tesla stala podle hodnoty akcií nejhodnotnější automobilkou světa.

Podobně extrémně přišel první úspěch jeho kosmické firny SpaceX: První tři starty rakety Falcon 1 selhaly, málem se nepodařil ani čtvrtý a na další už firma neměla peníze. Avšak povedlo se, falcon jako první raketa vyvinutá soukromou firmou obletěl Zeměkouli - a s jeho nástupcem Falcon 9 se SpaceX stala nejúspěšnější kosmickou firmou historie.

Muskovo štěstí

„Štěstí není to jediné, co Musk má, ale spoléhá na něj víc než většina podnikatelů. Zjevně si užívá hrotit sázky na existenční úroveň. A i díky tomu se samozřejmě stal nejbohatším mužem: Jde do větších sázek, než jaké jsou většině lidí příjemné,“ dodává McArdleová. „Riskantní chování může být způsobem, jak donutit všechny ve firmě k mimořádným výkonům. V to zjevně Musk doufá i teď, vyžaduje ‚hardcore‘ závazky, jinak ať lidé z Twitteru odejdou.“

Midasův dotek očekávalo i mnoho investorů a odborníků, když Musk v říjnu 2022 koupil Twitter - za 44 miliard dolarů, skoro dvakrát víc, než jakou hodnotu firmě-sociální síti přisuzovali někteří analytici. Reputace génia však slábne.

Někteří zaměstnanci Twitteru, kteří s Muskem pracovali, nevěří, že jeho manažerský styl přivede upadající firmu zpět k ekonomickým úspěchům. I další lidé z Muskova okolí se pro Washington Post důvěrně vyjádřili, že je Musk posedlý Twitterem - a nikoli v dobrém slova smyslu.

Video  Muska v San Francisku vypískaly tisíce lidí  - Twitter
Video se připravuje ...

Je podle nich zavřený v konferenčních prostorách sídla firmy, když přijímá návštěvníky, nechá je často i přes hodinu čekat. A i pak se jim plně nevěnuje, třeba při jednání sleduje videa na YouTube.

„Pro Muska je všechno program, zdrojový kód,“ glosuje komentátorka Washington Postu Molly Robertsová. „Problém je, že Twitter není až tak o kódu jako o lidech. Na algoritmech záleží, ale daleko víc záleží na tom, co od algoritmu chceme.“

Uživatelé Twitter neopouštějí kvůli špatně nastaveným algoritmům, „ale proto, že se nový chlápek v čele chová jako pubertální tyran s pifkou na novináře“, dodává Robertsová. „Hodnota je v uživatelích, a když odejdou, zmizí i hodnota. Jestli je Musk tak chytrý, jak si myslí, měl si uvědomit, že neprovozuje technologickou společnost jako spíš lidskou společnost.“

„Řeší, programuje celou noc, jenže se nedívá z nadhledu,“ popsal jeden zdroj z Muskovy blízkosti. A místo aby se zaměřoval na projekty, jak z Twitteru udělat například konkurenta videoportálu YouTube či přinést nové ziskové funkce, zanořil se nový šéf do kulturních válek kolem svobody slova a dezinformací i do osobních sporů.

A podobně bez nadhledu prý konají lidé, které s sebou do Twitteru přivedl například ze svých ostatních firem. „Nadělali ohromné škody,“ popsal jeden z (mnoha tisíc) lidí, kteří tam skončili. „V podstatě si vynucují přístup ke všemu, ale dělají pro Elona jen hon na čarodějnice. Vyhledávají lidi, co o něm hovoří, aby je mohli vyhodit.“

Co do působení na veřejnosti Musk vždy byl neřízenou střelou, v případě Twitteru to však přímo ovlivňuje jeho byznys. Odradil nejednoho uživatele sociální sítě a také inzerenty, od nichž má příjmy.

„Nějakou dobu mi připadalo, že mu všechno prochází,“ vyjádřil se Karl Brauer, analytik webu iSeeCars. „Ve stylu ‚To je prostě Elon, jako Midas. Když na to sahá, bude to úspěšné‘.“ Ale to se už mění, zainteresovaní si víc hlídají, co Musk podniká.

Musk už není nejbohatší

Muskovi se nedaří chránit nejen svou novou investici, ale ani dosavadní podniky. Obavy začínají mít investoři, kteří drží akcie Tesly. Od jara, kdy Musk začal o koupi Twitteru hovořit, hodnota těchto akcií klesala. Jen za minulý týden se propadla o pětinu na 123 dolarů, tuto středu na 109 (vrcholem byl listopad 2021 - 407 dolarů za akcii). Za propad můžou zejména obavy o Muska - krize důvěry v technologa-manažera, o jehož genialitě se dříve nepochybovalo.

V akciích Tesly spočívá velká část Muskova bohatství. Na vrcholu v listopadu 2021 činilo 338 miliard dolarů (7,7 bilionu korun), v září 2022 ještě 268 miliard dolarů (přes 6 bilionů Kč) - ale už se propadlo na středečních 130 miliard (pod tři biliony), jak propočetl index miliardářů portálu Bloomberg.

Ztráta hodnoty bohatství Muska stála nejen první příčku v žebříčku nejbohatších, ale také mu komplikuje schopnost splácet dluhy.

Pochybnosti se množí i okolo SpaceX, která se mj. raketami Falcon 9 a vesmírnými loděmi Dragon (pro náklad i posádky) stala druhým největším dodavatelem agentury NASA.

„Povězte, že se nemusím obávat rozptylováním kolem Twitteru,“ ptal se šéf NASA Bill Nelson provozní ředitelky SpaceX Gwynne Shotwellové. Ředitelka ho ujistila, že se nemá čeho obávat, popsal Nelson pro Washington Post.

Lety Falconu 9 jsou už prakticky rutinou, SpaceX ale vyvíjí další projekty - buduje konstelaci internetových družic Starlink a dokončuje obří raketu Starship, s níž NASA počítá pro přistávání na Měsíci v blízkých letech. „V Gwynne Shotwellovou mám velkou důvěru, jako jistě i Elon, když jí předal otěže SpaceX,“ dodal Nelson. Nadále však jde o Muskův velký projekt, zůstává jak generálním ředitelem SpaceX, tak šéfinženýrem, donedávna se vývoji Starship hodně věnoval.

Minulý týden Musk na Twitteru vyhlásil anketu, zda má v čele Twitteru skončit. Většina se vyjádřila, že ano. Na nějakou dobu se - nezvykle - odmlčel, nakonec přece jen reagoval: „Rezignuji coby generální ředitel, sotva najdu někoho dostatečně bláhového, aby ten job vzal. Potom budu řídit jen softwarové a serverové týmy.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi