Když se sokolové vydali do Prahy naposledy, odhadovalo se, že jich v roce 2018 navštívilo Prahu na desetitisíce. Pro nadcházející slet se očekávají ještě velkolepější čísla. „Účast odhadujeme na až 100 tisíc účastníků, přičemž nepůjde jen o Čechy,“ vysvětlil ředitel kanceláře ČOS Marek Tesař. „Zúčastnit by se mělo 21 organizací ze zahraničí, což nám ukazuje, jak je Sokol mezinárodní.“

Jen samotným přípravám celé akce, která se má uskutečnit ve dnech 30. června až 5. července 2024, se podle něho bude věnovat přes 20 tisíc členů. „ Do sletu není zapojeno jen pár lidí, je to ohromný pracovní tým, od autorů skladeb po vedoucí, přes všechny ty, kteří jsou na ploše, členy, kteří řadí cvičence na samotném vystoupení,“ vyjmenovala starostka ČOS Hana Moučková.

Heslo sletu: Spojování

V čele Sokola sedí od roku 2011, přičemž se podílela na přípravě předešlých dvou sletů. „Slet je o mnoha příbězích. Cvičí i ti nejmenší, kteří sotva ťapou, spolu s nimi cvičí i senioři. O to ve sletech jde. O spojování,“ vysvětlila. Proto právě jednota a spojování mají být hlavním motivem sletu nadcházejícího. „Snažíme se spojovat lidi všech generací nejenom láskou k pohybu, ke sportu, ale spojujeme i Českou republiku se zahraničím,“ dodal Tesař.

Národní divadlo, O2 arena a Eden

Na co se lze už takto s předstihem těšit? „Čeká nás určitě průvod Prahou, který začne na Václavském náměstí. Veliké oblibě se v minulosti dočkala také mše v chrámu sv. Víta. Slavnostní zahájení sletu bude v Národním divadle, slavnostně nasvícena bude Petřínská rozhledna,“ přednesl Petr Svoboda, který je náčelníkem ČOS. Rezervovaná by měla i být vysočanská O2 arena pro doprovodné akce v rámci sletového týdne.

Vrchol sletu by měl, stejně jako v roce 2018, probíhat na stadionu v Edenu. „Již nyní máme připraveno 14 skladeb pro vystoupení. Postupně je budeme představovat našim cvičitelům, kteří budou zkoušet nácvik. Posléze dojde na nácvičné srazy, které se budou konat už v zimě 2023,“ přiblížil Tesař s tím, že třeba už letos 26. listopadu v sokolovně ve Vinohradech dojde na představení skladeb a nácviků veřejnosti.

Moderní design

K čemu došlo už nyní, bylo představení nového vizuálu. Tentokrát jej měl na starosti Dynamo Design spolu s Jaromírem Švejdíkem, jenž je známější spíše coby Jaromír 99. Ten je veřejnosti znám předně coby spolutvůrce komiksu Alois Nebel. Jaromír 99 vytvořil 12 ilustrací sportovců, které tvůrci z Dynamo Design „oblékli“ pouze do 3 barev.

„Rozhodli jsme se , že z toho uděláme hlavní vizuální motiv, který by fungoval dobře na všech formátech, od širokoúhlých až po úzké. Vizuál je dostatečně efektní, a při využití 3 barev, červené, černé a bílé, zároveň jednoduchý,“ přiblížil Jan Šlégr ze studia Dynamo Design. V přípravě už jsou pro využití například trička, ponožky, tašky, kalendář, ale i poštovní známky, které se ponesou v duchu nového vizuálu, a bude možné si je pořídit.

Česká obec sokolská zveřejnila nový design k 17. všesokolskému sletu. Ten by měl proběhnout v Praze v létě 2024.
Autor: David Zima

Podstatné finance

Právě otázka financování je pro konání sletu klíčová. „Z hlediska financování akce není situace optimální,“ přiblížila. Rozpočet na celou akci zatím laboroval s cifrou 144 milionů korun. „Ta ovšem byla vyčleněna ještě předtím, než došlo na energetickou krizi,“ přiblížil Tesař. Cena tak může ještě povyrůst.

Už dopředu je jasné, že bez podpory vlády se 17. všesokolský slet bude rodit horko těžko. „Finance sháníme zejména z vlastních zdrojů, na druhou stranu je pro nás podpora partnerů, krajů a Národní sportovní agentury nezbytná,“ dodal Tesař s tím, že nejde jen o „prosté“ organizační záležitosti. „Budeme ubytovávat a starat se o desítky tisíc lidí v Praze.“

Věděli jste, že…

vůbec první všesokolský slet konal 18. června 1882 na Střeleckém ostrově v Praze? Zúčastnilo se ho tehdy zhruba 700 cvičenců. O 60 let později v roce 1948 se sletu na Strahovském stadionu zúčastnilo už 118 tisíc, přičemž celá akce se nesla v duchu protikomunistického postoje. Krátce po uskutečnění sletu byl Sokol zakázán.

Video
Video se připravuje ...

Cviky na každý den - jógové protažení Kristýna Juřicová

Fotogalerie
107 fotografií