Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oslavy sametové revoluce: Prahu rozezní koncerty, ulice zaplní výstavy i přednášky

/
  • 17. listopad oslaví i studenti Karlovy univerzity
    7. listopadu 2022 ● 05:05

    Letos nás čekají už 34. oslavy pádu totality. Na 17 listopadu je naplánovaná řada kulturních i občansko-vzdělávacích aktivit. Většinu má na starosti organizace Díky, že můžem, která každoročně pořádá i Korzo Národní. Novinou bude letos Pochod za demokracii, který odstartuje jak jinak než na Albertově a jeho cíl bude na Václavském náměstí, kde bude následovat Koncert pro budoucnost.

  • 1.

    Pochod za demokracii

    Pochod za demokracii v rámci oslav 17. listopadu
    Autor: Pochod za demokracii

    Dne 17. listopadu proběhne v Praze Pochod za demokracii, který je určen všem, kteří podle organizátorů chtějí společnost spojovat a posílit demokracii v České republice. Pochod začíná v 15 hodin na Albertově a bude zakončen na Václavském náměstí, kde se účastníci připojí ke Koncertu pro budoucnost.

    „Naším cílem je podpořit demokratické zřízení České republiky a její pevné zařazení do Evropské unie. V žádném případě tento pochod není podporou vládě nebo jakékoliv politické strany. Jde nám o spojování rozdělené společnosti, návrat národních symbolů všem občanům republiky. Nebojujeme a nevymezujeme se proti žádným občanům a jejich názorům. Bojujeme však proti dezinformacím, lžím a manipulaci, kterou šíří pátá kolona Ruska,” prohlašují organizátoři v jejichž čele stojí starosta obce Tetín Matěj Hlavatý (STAN).

  • 2.

    Koncert pro budoucnost 2022

    Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí ku příležitosti 30. výročí sametové revoluce (17. 11. 2019)
    Autor: Blesk:David Malik

    Koncert pro budoucnost je každoročním vyvrcholením oslav 17. listopadu. Konat se bude i letos a to od půl páté. Vystoupí celá řada českých i zahraničních umělců jako napříkla Pussy Riot, Ben Cristovao feat. David Koller,  Lenka Dusilová BAND, Chinaski a další.

  • 3.

    Procházka s Muzeem Paměti XX. století

    Procházka pro stopách únorového převratu v roce 1948
    Autor: Korzo Národní

    Procházka s Muzeem Paměti XX. století vás provede památnými místy politického převratu v roce 1948. V únoru 2023 to bude 75 let, kdy se v Československu odehrál státní převrat, který předznamenal dlouhou vládu jedné strany. Během procházky se dostanete přímo na místa v centru Prahy, kde to tenkrát všechno začalo. Začátek procházky je u Rudolfina v 11:30.

  • 4.

    Brunch s hudebním doprovodem

    Sametový brunch
    Autor: Díky, že můžem

    Tradiční akce, která v době pandemie získala podobu dovozu balíčku s jídlem domů se v letošním roce vrátí na ulici. Návštěvníci usednou ke společnému stolu přímo na Národní třídě u paláce Drn a otevřou svůj sváteční den brunchem. O hudební doprovod se postará kademický orchestr ČVUT.

    „Neopomíjíme sociální přesah, který brunch v posledních letech získal, a proto výtěžek brunche půjde na pomoc maminkám samoživitelkám skrze neziskovou organizaci Fandi mámám,“ upozorňují organizátoři.

  • 5.

    Anton VB

    Zvuková instalace Anton VB
    Autor: Post Bellum

    Zvuková instalace ve spolupráci s organizací Post Bellum je složená z autentických výpovědí účastníků demonstrací i příslušníků zasahujících složek behem demonstrací za svobodu v roce 1989.Anton bude stát na rohu ulic Národní a Na Perštýně.

  • 6.

    Vzdělávací tramvaj

    Vzdělávací tramvaj
    Autor: Korzo Národní

    Projížďka tramvají tak trochu jinak. Ve spolupráci s Muzeem paměti XX. století a Ústavem pro studium totalitních režimů uspořádal spolek Díky, že můžem vzdělávací projížďky. O 11:00 se zájemci dozví známé i méně známé informace o Gorbačovi a jeho perestrojce, od 11:45 pak Ústav pro studium totalitních režimů přiblíží metodu badatelské výuky právě na materiálech a pramenech spojených s koncem komunistického režimu.

  • 7.

    Ilutsrovaná víztáva o zociku á devadezátkáh

    Ilutsrovaná víztáva o zociku á devadezátkáh
    Autor: Díky, že můžem

    Satiricky mapovanou normalizaci, revoluční rok 89 a raná porevoluční léta nabízí výstava prímo na Národní připravená Opráski z českí historje.

  • 8.

    Uctění památky 17. listopadu na Albertově

    17. listopad oslaví i studenti Karlovy univerzity
    Autor: Svobodný listopad

    Každoročně na Albertově uctívají památku 17. listopadu i studenty Karlovy univerzity. Jinak tomu nebude ani letos. „Sejdeme se 17. listopadu v 10 hodin na místě, kde studenti psali dějiny, na Albertově! V poledne plynule přejdeme k hlavní části dne – pietnímu aktu u pamětní desky a proslovům zástupců vysokých škol včetně studentů. Bude se sborově zpívat česká hymna a pochopitelně i studentská hymna Gaudeamus igitur,“ zvou organizátoři.

    Video
    Video se připravuje ...

    Satirický karnevalový průvod Sametové posvícení prošel 17. listopadu 2021 v Prahou u příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii. CNC/Jan Zázvorka

    Fotogalerie
    114 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

tulip: Proč se z Blesku stává Voyo? A co mám slavit?Drahé nájmy,­ener­gie.po­travi­ny?

(07. 11. 2022 07:43)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy