Jiří, kterému bylo asi 72 let, bivakoval v Ďáblickém háji posledních přibližně deset let. Před třemi týdny ovšem změnil působiště, začal mít zdravotní problémy a přestěhoval se na lavičku k mateřské škole v Šimůnkově ulici. „Bivakování v okolí školky a škol není zrovna nejvhodnějším prostředím pro osoby bez domova. Jirka byl mezi bezdomovci jednou z mála výjimek. Protože nepil, nefetoval, nedělal binec a jediné, po čem toužil, byl návrat zpět do lesa, rozhodli jsme se se sousedy mu pomoci,“ popsala na facebooku Eva V. 

Podle ní Jiří odmítal zdravotní péči i ubytovnu, sousedé mu proto pomohli splnit jeho přání, aby se vrátil do „svého“ lesa. „Myslím, že se v posledních dnech měl moc hezky. Spaní měl na své poměry téměř luxusní, dostal nové teplé boty, zateplenou košili, kalhoty, ponožky, tričko, nový maskovací stan, vše měl uzpůsobeno tak, aby byl co nejméně nápadný,“ popsala Eva.

Dobří lidé z okolí mu denně nosili jídlo, muž byl prý už ale velmi slabý, takřka se ani neudržel na nohou. „Chtěl hlavně berle, aby se mohl dostat zpět do lesa. Berle nakonec sehnal. Vybral si tenhle způsob života, měnit ho už nechtěl. Já to respektuji, protože nakonec nikoho neobtěžoval, dalo se s ním bavit,“ uvedla žena.

Muž minulý týden zemřel. „Oznamovatelka ohlásila 25. října nález těla bez známek života,“ potvrdil Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že na místě bylo provedeno ohledání těla a také předběžně vyloučeno cizí zavinění.

O koho šlo?

„Vše, co bylo okolo něj, je uklizeno, odvezeno. Jediným problémem na jeho poslední cestě je jeho osobní identifikace, o kterou nás požádala i policie,“ napsala Eva s tím, že Jirka o sobě mluvil jen sporadicky. 

„Z toho, co víme: údajně mu bylo asi 72 let, narodil se na Bulovce, maminka pracovala ve ,vojenské kartografii‘ (jeho slova), údajně měl snad bratra a možná i sestru. V mládí stavěl mosty, dělal ve stavebnictví, léta jezdil do jižních Čech pod širák. Záznam v trestním rejstříku nemá,“ popsala žena s tím, že pokud by kdokoliv měl více informací, které by mohly vést k mužově ztotožnění, byla by za ně velmi vděčná.

„Po totožnosti muže stále pátráme. Kriminalisté se touto cestou obracejí na širokou veřejnost s žádostí o spolupráci při ztotožnění muže, kdokoliv o něm má nějaké informace, ať se ozve na linku 158 nebo se obrátí na jakoukoliv policejní služebnu,“ dodal Rybanský.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě likvidují městečko bezdomovců. Našli kradené věci i stříkačky Karel Janeček

Fotogalerie
11 fotografií