Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brutální útok mačetou na učitele není ojedinělý: Žáci a studenti brali do rukou nože, šroubovák i pálku

/
  • Úmrtím učitele skončilo jeho napadení studentem v odborném učilišti v Michli. nejednalo se bohužel o ojedinělý případ napadení kantora studenty. V minulosti na pedagogy útočili s noži, šroubováky, dokonce i se softballovou pálkou.
    5. dubna 2022 ● 05:05

    Šok a zděšení. Jak jinak reagovat na to, co se stalo ve čtvrtek v odpoledních hodinách ve středním odborném učilišti v Michli. Teprve 19letý student Jaroslav Ř. patrně neunesl tíhu špatné známky z matematiky, a na svého učitele zaútočil mačetou. Kantor útok nepřežil, mladíka podezřelého z činu dopadli policisté ještě téhož dne v Dolních Břežanech. Nešlo o první útok studenta na učitele, který novodobá historie pamatuje. K jakým dalším otřesným případům došlo během uplynulých 20 let?

  • 1.

    24. říjen 2002 – Vodňany

    I ve školách pro žáky se specifickými potřebami občas dojde k nějakému excesu. Ten předvedl 16letý student ve vodňanské speciální škole pro sluchově a mentálně postižené. Nejprve šikanoval ostatní studenty, ale když se jich zastala kantorka, shodil ji student ze schodů a následně ji fyzicky napadl. Důsledek? Otřes mozku.
  • 2.

    8. prosinec 2003 – Hradec Králové

    Na akademické půdě královehradecké univerzity došlo k napadení vysokoškolského učitele (53) v jeho kabinetu. Student (20) za ním vyrazil se softballovou pálkou, kterou pedagoga opakovaně udeřil. „Celkem mne udeřil asi patnáctkrát až dvacetkrát,“ vypočítal pro iDnes učitel z pedagogické fakulty. Kantor nakonec studenta „přepral“, sám zamířil do nemocnice, studenta si odvedla policie.

     

    „Během útoku mi vyhrožoval, že mne zabije. Lékaři zjistili otřes mozku a snad žádné zlomeniny,“ konstatoval učitel. Mladík skončil nakonec v psychiatrické péči. Jeho trestní stíhání nakonec utnulo Státní zastupitelství v Hradci Králové. „Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání na základě policejní spisu a znaleckého posudku, který potvrdil, že mladík byl v době útoku nepříčetný,“ uvedl státní zástupce Alexander Pumprla.

    K incidentu došlo na Univerzitě Hradec Králové
    Autor: profimedia.cz
  • 3.

    1. březen 2004 – Svitavy

    Tragickým úmrtím šedesátiletého kantora skončil útok rozezleného, šestnáctiletého studenta. Ten na učilišti ve Svitavách vytáhl na učitele nůž a zasadil mu 18 ran! U soudu vyfasoval tehdy nezletilý mládenec devítiletý trest. Část trestu mu však pro dobré chování byla prominuta.

     

    Doufám, že ta doba, po kterou ten hoch byl ve vězení, stačila na to, aby se vzpamatoval a znovu neudělal něco podobného. Jelikož ale vím, že to nespáchal ve zkratu, ale plánovaně, nevěřím mu, nedokážu odpustit,“ sdělila v minulosti Blesku školská odborářka Jana Šauerová. „Kdybych toho mladíka teď potkal, a věděl, že je to on, asi bych měl obavy. Byl bych ve střehu,“ pověděl i zástupce ředitele učiliště Oldřich Kavalír.

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz
  • 4.

    26. září 2011 – Chomutov

    Každé napadení učitele, profesora či jiného zaměstnance školy studentem, je šokující a překvapivé. Pro to, k němuž se uchýlilo koncem září na chomutovském gymnáziu, to platí dvojnásob. Teprve 15letý student si ráno před školou nasadil přes obličej masku a ve škole se pak s nožem a paličkou na maso vrhl na sekretářku. Ta utrpěla tržné zranění a i kvůli ranám paličkou do hlavy po odzbrojení útočníka putovala do nemocnice.

     

    A důvod? Žádná msta. Údajně se mladík zhlédl v neblaze proslulém teroristovi Andersi Breivikovi, který 26. července 2011 způsobil svými teroristickým úmrtí 77 lidí. U chlapce, který byl v prvním ročníku, se zřejmě jednalo o zkrat. „Na základní škole, ze které k nám přišel, byl nejlepší,“ sdělil Blesku v minulosti ředitel gymnázia Jaroslav Zahrádka.

    K napadení došlo v chomutovskémgymnáziu. (ilustrační foto)
    Autor: Helena Lacinová

  • 5.

    29. říjen 2012 – Rakovník

    Dokonce už 14letý hoch napadl v rakovnickém gymnáziu učitelku (61) nožem. Když se k němu v kabinetu otočila zády, bodl ji do zad! „Odlákal moji pozornost a pak mě napadl. Nikdo neví, co se mu tou dobou událo v hlavě,“ popsala učitelka později po ošetření zhruba 12cm hluboké rány pro Televizi Nova.

     

    Údajně mělo jít o zkratovité jednání. Hovořilo se však také o tom, že se měla mít kantorka řeči na žákovo koktání. „To mě hluboce urazilo, protože jsem vůbec nevěděla, že něco takového má, nějaký problém. On byl strašně tichý. Vůbec nevím, že měl nějaký takový handicap, natož abych se posmívala dítěti, to bych byla blázen,“ řekla dále. Rodina chlapce se učitelce omluvila, chlapec po útoku putoval na psychiatrii do Motola.

    V této rakovnické škole napadl 29. října jeden ze žáků učitelku: Bodl ji do zad!
    Autor: ČTK
  • 6.

    Podzim 2013 – Příbram

    Neobvyklý útok zažila 50letá pedagožka příbramské střední průmyslové školy. Napadl ji totiž její bývalý žák (17). Ne kvůli špatným známkám či z nenávisti. Pravě naopak – student měl být do učitelky zamilovaný, ta ale jeho city neopětovala. „Na schodech před jídelnou mě potkal, rozpřáhl se a vší silou mě praštil do krku. Po zádech jsem padala dolů a zastavila jsem se až o dveře. On se jen zašklebil a odešel. Bojím se, co bude dál. On je schopen všeho,“ vypověděla učitelka, která skončila v pracovním neschopnosti, pro Blesk.´Zamilovaný student napsal kantorce desítky milostných dopisů. Psaníčka strkal za stěrač jejího auta.

    Student z Příbrami se zamiloval do učitelky. Pak ji prý srazil ze schodů! Ve škole s ním byly problémy
    Autor: Blesk – Alexandr Malachovský

  • 7.

    26. březen 2014 – Králíky

    V Králíkách napadli dva studenti (14 a 15) dva pedagogy dokonce šroubovákem! „Dostal jsem od něj šroubovák do krku, pak jsem byl chvilku v bezvědomí. Když jsem se probral, tak jsem si ten šroubovák vytáhl. Absolutně jsem to nečekal,“ svěřil později pro TV Nova napadený vychovatel. K napadení tentokrát nedošlo ve „standardním“ školském zařízení, nýbrž ve výchovném ústavu. Proto také neobvyklá doba činu – byly dvě hodiny po půlnoci. Zranění od šroubováku naštěstí nebyla tak vážná.

     

    „Muž ročník 1971 utrpěl drobnou ranku na krku a vezl se na ORL do Ústí nad Orlicí. Šlo o centimetrovou ranku, tři centimetry od tepny. Nedošlo k nárůstu hematomu na krku, pacient byl zcela kompenzován v době našeho zásahu. Ženu jsme neošetřovali,“ řekla pro ČTK tehdejší mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová. Mladíci se pokoušeli z ústavu utéct, ale policisté je hned dopadli. Oba chlapci nakonec byli převezeni, každý do jiného výchovného ústavu s mnohem přísnějším režimem.

    Ve výchovném ústavu v Králíkách napadli dva chovanci dva pedagogy. Jednomu z nich zabodli do krku šroubovák. (ilustrační foto)
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    30. duben 2015 – Olomouc

    V bezvědomí skončil vyučující střední polytechnické školy v Olomouci poté, co jej napadl student prvního ročníku. „Napadený učitel po útoku upadl na zem a následně do bezvědomí. Tomuto incidentu byli přítomni dva svědci z řad žáků, kteří ihned přivolali pomoc. Učitel byl převezen rychlou záchrannou službou k ošetření do nemocnice,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Marie Štrbáková.

     

    Výčet zranění nebyl na pohled vůbec pěkný. Jednalo se nejen o otřes mozku, ale také o čtyři zlomená žebra a řadu podlitin a pohmožděnin. Kvůli úderům a pádu bylo zapotřebí i několika stehů v obličeji. Student byl na to konto ze školy vyloučen, jednalo se prý o problémového jedince „Kriminalisté zahájili trestní stíhání pro trestný čin ublížení na zdraví a výtržnictví,“ dodala krajská policejní mluvčí.

    Ilustrační snímek
    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    Jeden proti druhému

    Naneštěstí nedochází k útokům jen na pedagogy. Nějakou tu menší potyčku ze školních let si pamatuje asi mnohý z nás. Ne vždy ovšem končila v krvi a příjezdem záchranářů. To se například stalo 9. června 2021 na základní škole v Příbrami. Chlapec vytáhl nůž na svého spolužáka (12) a pořezal jej. „Mohu potvrdit, že jsme dnes zasahovali v Příbrami u zranění dítěte, které utrpělo lehká poranění na horní a dolní končetině,“ sdělila tehdejší mluvčí středočeské záchranky Petra Homolová.

     

    14. října téhož roku došlo k podobnému incidentu v Sedlčanech. „Policie dnes přijala oznámení o incidentu, k němuž došlo mezi třemi žáky školy. „Podle prvotních zjištění čtrnáctiletý chlapec napadl během pobytu ve škole nožem své dva spolužáky“ komentovala tehdy středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová.

     

    V Jaroměři v lednu 2015 zase došlo ke strkanici základoškoláků na školním hřišti. Hocha ze 4.třídy napadl o několik let starší spolužák s takovou intenzitou, že bylo zapotřebí lékařského ošetření. Starší hoch toho mladšího narazil na kovový sloupek. „Nález z chirurgie zní, že má pohmožděné oko, že musí nosit límec, a na oční vyšetření,“ komentovala tehdy prababička napadeného žáka. Policie případ řešila jako ublížení na zdraví. Podobných případů je samozřejmě více.

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz - ilustrace
  • 10.

    31. březen 2022 - Praha

    Nic nenasvědčovalo tomu, k čemu se chystá. Den předtím obdržel Jaroslav Ř. 19letý student Středního odborného učiliště v Michli pětku z matematiky. Nejspíše ta rozhodla o tom, že si do školy přinesl mačetu a zaútočil s ní na matematikáře. „Vyjížděli jsme k případu napadení, které bylo způsobeno mačetou. Zranění byla vážná, pacienta se záchranáři pokoušeli oživovat, po dlouhých minutách však zemřel,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

     

    Ještě týž den podezřelého mladíka, který měl ze školy utéct oknem v šatně, dopadli policisté v Dolních Břežanech jižně od Prahy. Kvůli brutálnímu úmrtí kantora už bylo zahájeno trestní řízení, jak informoval mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku na učitele v Ohradní ulici. (31. března 2022) Policie České republiky

    Fotogalerie
    71 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy