Olej na plátně z první poloviny 17. století vznikl původně pro pražský kostel svatého Tomáše. Podle odborníků ukazuje to nejlepší, co Rubens ve své pozdní tvorbě nabízel.

V Národní galerii je obraz od roku 1891, vlastní ji však řád augustiniánů, pro který obraz také původně vzniknul. V Brně zůstane přibližně dva roky jako součást oslav dvou výročí. Příští rok uplyne 200 let od narození starobrněnského řeholníka Gregora Johanna Mendela, o rok později oslaví klášter 700 let od svého založení.

Nová expozice

Rubensovy obrazy patří k tomu nejhodnotnějšímu, co augustiniánský řád vlastní, a Mendel je nejvýznamnější postavou řádu v českých zemích. „Proto na jeho oslavu považujeme za příhodné Rubensův obraz svatého Augustina prezentovat právě v Brně, kde se kvůli tomu upravila celá expozice klášterního muzea, aby celý svět mohl toto dílo v unikátním prostoru našeho brněnského kláštera obdivovat,“ uvedl český provinciál řádu Juan Bautista Ignacio Provecho.

Malba zachycuje setkání Augustina s dítětem, které na mořském břehu mušlí přelévá vodu do jezírka v písku. Biskup a učenec Augustin se tehdy věnoval otázce Svaté trojice. „Dříve já přeliji moře do tohoto jezírka, nežli Ty pochopíš toto Boží tajemství,“ řeklo dítě Augustinovi podle legendy. Výjev symbolicky vyjadřuje důležitost pokory a neustálého hledání pochopit, nemůžeme ale přestat hledat, uvedl provinciál.

Součástí nové výstavy Poklady kláštera je také řada dalších cenných děl, zejména z vlámského prostředí. Zároveň je základem nové koncepce muzea.

VIDEO: Daniela Křižanová z Moravské galerie Brno k opětovnému vystavení slavné Hlavy Medusy.

Video
Video se připravuje ...

Daniela Křižanová z Moravské galerie Brno k opětovnému vystavení slavné Hlavy Medusy Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
3 fotografie