Video
Video se připravuje ...

 PlayStation

Uplynuly už téměř dvě dekády od původního vydání prvního dílu Ratchet & Clank pro PlayStation 2. Jak je vidět, sérii ani po tak dlouhé době nedochází dech a tvůrci na nás chrlí další a další díly. Ratchet & Clank: Rift Apart je hrou vyvíjenou přímo pro PlayStation 5 a je to na ní vidět. Příběh se tentokrát zaměřuje na Doktora Zlotřilce, kterému se pomocí zbraně zvané Dimenzionátor podařilo narušit dimenzionální integritu. Celý vesmír je nyní obrácený vzhůru nohama!

Přivítejte Rivet a Kit

Naštěstí jsou tu Ratchet & Clank a nejenom oni. Sloučením dimenzí se na scénu dostávají i jejich alternativní verze z jiné dimenze. Ratchet tak konečně poznává dalšího zástupce vlastní rasy Lombax, která byla v jeho dimenzi již prakticky vyhlazena. Je jí Rivet – sličná hrdinka s robotickou rukou, která se jen tak něčeho nezalekne. Clankovým protipólem je robotka Kit, která skrývá jedno velké tajemství. Všichni hrdinové jsou hratelní a jde o milé postavy. Titul je jasně určen malým i velkým hráčům.

I Doktor Zlotřilec narazí na svou odlišnou verzi. Císař Zlotřilec je ale mnohem nebezpečnější i zlotřilejší než on. Hra za Ratcheta i Rivet, kterým se na zádech vystřídají Clank a Kit, je v podstatě identická. Jde opět o tu chytlavou hopsačku kombinovanou se střílečkou z třetí osoby, kterou si hráči tolik oblíbili. Nechybí sbírání šroubků, skákání po plošinách, zavěšování a zhoupávání se přes propasti, běhání po zdech, sjíždění kolejí ani akční přestřelky. V nich využijete početný zbrojní arzenál.

Bohatý zbrojní arzenál

Ten čítá téměř přes 15 neuvěřitelných kousků, které lze bohatě vylepšovat díky upgradům v hexagonových mřížkách. Nechybí variace na pušku, brokovnici, odstřelovačku ani pistole vystřelující elektrické výboje. Další spousta zbraní je ještě nápaditější, ale abyste nepřišli o překvapení, víc o nich neprozradím. Každý si najde svého favorita. Přestřelky mají spád a nenudí. Jen mě trochu zamrzelo, že souboje s bossy jsou vcelku tuctové. To ale neplatí o poslední megalomanské bitvě.

Clank a Kit se občas sami octnou v dimenzích, kde musí namáhat své plechové hlavy a řešit hlavolamy, jak se dostat dál. Dojde i na hackovací minihru, v níž se chopíte miniaturní potvůrky Glitch, která střílí a likviduje počítačové viry. Ke slovu přijde při hraní za Ratcheta a Rivet i mnohokrát vyzdvihované proskakování portálů mezi dimenzemi. Pomocí trhlinového řetězu se můžete přesunout z jedné dimenze do druhé. To je něco, co ještě na minulé generaci konzolí nebylo technicky možné.

Z dimenze do dimenze

Díky polovodičovému disku SSD se nové lokace nahrávají opravdu ihned. Jde o neověřitelně efektní podívanou. V jednu chvíli jste ve velkoměstě a rázem se ocitáte v džungli atd. Planet, kam se podíváte, je téměř deset. I když je proskakování mezi dimenzemi na oko pěkné, nemůžu se zbavit pocitu lehkého zklamání. Očekával jsem totiž nový herní prvek. A tím přitahování se pomocí trhlinového řetězu bohužel není. Je to sice krásná podívaná, ale na hratelnost nemá žádný vliv.

Je to stejné, jako byste se někam přitáhli lanem. Ratchet & Clank: Rift Apart je dobrá hra. Ale i když jsem se bavil, stejně jsem se občas nemohl zbavit pocitu, že hraji to samé už poněkolikáté. Co se technického zpracování týče, je na tom Ratchet & Clank: Rift Apart více než báječně. Celou hru jsem odehrál  v zobrazovacím módu s 4K rozlišením, ray-tracingem a 30 fps. Lze však zvolit i 60 fps, a to ve dvou variantách - dokonce i se zapnutým ray-tracingem. V tomto případě se však mění rozlišení.

Krásné jako animák od Pixaru

Mně nastavení věrnosti obrazu maximálně vyhovovalo. Grafika je jedním slovem neuvěřitelná. Ratchet & Clank: Rift Apart vypadá jako animák od Pixaru. Vizuální stránka skutečně nemá jedinou slabou stránku. Modely postav jsou krásně detailní, jejich animace plynulá a nechybí celá řada částicových efektů. Textury jsou ostré jako břitva a ray-tracing je onou pověstnou třešničkou na dortu. Obzvlášť nádherné je, když se prostředí odráží od krystalů.

Ozvučení je taktéž povedené, anglický dabing profesionální a stejně tak české titulky. O výhodách SSD již řeč byla, a tak nezbývá než jen vychválit podporu ovladače DualSense. Té se vývojáři ze zkušeného studia Insomniac Games chopili s grácií. Nejenom, že ucítíte nejhrůznější druhy vibrací podle toho, kde se pohybujete a co děláte, ale navíc kladou adaptivní spouště odpor podle toho, z jaké zbraně střílíte. Prostě paráda. Škoda jen, že jsem při hraní narazil na několik bugů.

Povinnost pro majitele PlayStation 5

Párkrát mi hra zamrzla nebo se nespustil nějaký skript, nemohl jsem pokračovat a musel jsem ji restartovat. Ve finále nešlo o nic hrozného a domnívám se, že díky patchi, který vyšel poté, co jsem hru dohrál, problémy zmizí.. Ratchet & Clank: Rift Apart je proto jasnou volbou pro všechny majitele konzole PlayStation 5. Je to totiž zábavná hopsačka i chytlavá střílečka. Je to prostě kolem dokola povedená gameska, kterou jsem si při cca desetihodinovému hraní užil. Herní dobu lze navíc prodloužit díky výzvám, vedlejším úkolům nebo bojích v aréně.

Fotogalerie
10 fotografií

Série Ratchet & Clank přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Skutečně next-gen grafika
Neexistující nahrávací časy
Krásně citelná podpora DualSense
Kombinace hopsačky a akce stále baví
Proskakování portály skrz dimenzemi je cool
Spousta milých postaviček
Dobrodružství pro malé i velké hráče
 
Minusy:
Tak nějak to samé jako několikrát předtím
Proskakování portály není nový herní prvek
Pár technických zádrhelů
 
Infobox
Datum vydání: 11. červen 2021
Platforma:  PlayStation 5 
Cena: 1999 Kč
Výrobce: Insomniac Games
Vydavatel: Sony Interactive Entertainment
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky
Oficiální stránka hry