Video
Video se připravuje ...

NieR Replicant ver.1.22474487139... - trailer PlayStation

Původní NieR vyšel v roce 2010 pro konzole PlayStation 3 a Xbox 360. Ne všichni však ví, že hned ve dvou podobách. Zatímco v Japonsku se hráči dočkali verze Replicant, na Západě si mohli až dosud užít jedině verzi Gestalt. Ta v Zemi vycházejícího slunce vyšla až později a jenom na Xbox 360, zatímco na PS3 se objevil pouze Replicant. I když jsou obě verze hodně podobné, přeci jenom je od sebe odlišuje podstatná věc. Tou je hlavní hrdina. Může za to vydavatel Square Enix.

Za hrou stojí legendární tvůrce Yoko Taro

Bál se totiž, že chlapecký protagonista z Replicantu se nebude v Americe a Evropě líbit. Bratra dívenky jménem Yonah, kterou se snažíte ve hře zachránit, proto nahradil její mužnější otec. Nyní se západní hráči konečně dočkali původní japonské hry s originálním hrdinou pod názvem NieR Replicant ver.1.22474487139... Pokud řešíte jeho smysl, nemusíte. Šílený/geniální tvůrce Yoko Taro, který na veřejnosti vystupuje výhradně v děsivé masce, tvrdí, že jde o náhodnou změť čísel. Ale věřte mu...

Příběh začíná v roce 2053 na zničené Zemi, kterou decimují záhadná stvoření zvaná stíny. Po tutoriálu se ale příběh posunuje o 1412 let kupředu do bizarní postapokalyptické budoucnosti. Náš svět se stal fantasy místem, ve kterém se lidé ohánějí meči a používají kouzla. Nouze ale není ani o sci-fi prvky. Narazíte totiž i na roboty, ehm, roboty s dušemi. Příběh je totiž hodně, ehm, ehm, oduševnělý. Jeho umělecké zpracování vás chytne za srdce. Zpočátku nevypadá kdovíjak artově.

Nebezpečná kočka v sexy spodním prádle!

V roli mladého hrdiny, jehož jméno si zvolíte sami (Fanoušci mu ale říkají NieR.), se snažíte zachránit svou sestřičku Yonah před nemocí zvanou Černé čmáranice, která ji pomalu zabíjí. Jenže tohle je bláznivé a přitom velmi inteligentní dílo zároveň. Řeší se tu proto různé věci, ať už jsou to hádky mezi manžely, homosexuální orientace nebo samotný smysl života. Jindy ale konverzace zamíří k hodně podivným tématům jako například menstruaci. Tak jako tak je příběh největším tahákem hry.

Opírá se totiž o fenomenální postavy, které s vámi budou na vašich dobrodružných výpravách cestovat. Nejšílenější je Grimoire Weiss – inteligentní levitující kniha, která ze sebe sype jednu hlášku za druhou. Další je sexy drsňačka Kainé, která se umí ohánět a vydává ze sebe jednu smršť vulgarit. Zároveň ale nosí výhradně pouze erotické a velmi odhalující spodní prádlo, v němž vynikají její ňadra a pozadí. Tato slečna s porno vizáží je stejně žhavá jako nebezpečná. Nezmínit nelze ani Emila.

Akční RPG a bullet hell střílečka v jednom

Tento mladý chlapec, který svým pohledem mění vše na kámen, má tu nejčistší duši, na kterou jsem kdy ve videohře narazil. Skrývá však děsivé tajemství. V NieR Replicant ver.1.22474487139... narazíte i na další zajímavé postavy, ale nejužší družina je rozhodně nejzajímavější. Vašemu srdci bude také nejbližší. Dalším obrovským tahákem hry je její samotná hratelnost. Jde totiž o akční RPG kombinované se střílečkou, jejíž subžánr se nazývá bullet hell. Poletí na vás totiž i stovky projektilů.

Zatímco hrdina seká na všechny světové strany třemi druhy zbraní (jednoruční i dvouruční meč a kopí), o střílení se stará Weiss. Tato kniha je nejenom ukecaná, ale též magická. Pálí ohnivé koule, dokáže vyčarovat obří kolem vás rotující kosu či masivní pěst. Kombinace šermování a střílení z vás udělá nebezpečné duo. Bojový systém byl oproti originálu krásně vylepšen. Nyní můžete efektivně uskakovat, vyhazovat protivníky do vzduchu a komba jsou ještě zajímavější.

Po vzoru NieR: Automata

Vše bylo upraveno podle pokračování NieR: Automata, které se na rozdíl od původní hry dočkalo celosvětového úspěchu a uznání. Hratelnost je skutečně vtahující. Možná i proto, že šermování připomíná souboje z legendární zběsilé akce Devil May Cry. Jakožto v každém druhém RPG, i zde budete plnit hlavní úkoly, které posunují výživnou dějovou linku kupředu, tak řadu vedlejších, které odhalí z děje ve světě mnohem víc. I když jsou některé zajímavé, většina nikoliv.

Majoritu z nich totiž tvoří úkoly typu „Najdi to a to a přines to zpět.“ A je jedno, zda se jedná o suroviny na ukování nového brnění nebo byliny pro uvaření ozdravného lektvaru. V tak nápadité videohře, jakou je NieR Replicant ver.1.22474487139..., je až k neuvěření, jak moc generické vedlejší úkoly jsou. Svět, ve kterém se budete pohybovat, je sice otevřený, ale nepříliš velký. To může být pro jednoho hráče negativum, pro druhého pozitivum. Rozhodně se zde ale neztratíte.

Pojďte na ryby

Pokud chcete zrychlit, můžete využít jízdy na divočákovi nebo plavby na lodi. Na první pokus jsem předělávku NieR Replicant dohrál za něco málo přes 21 hodin. Mohlo to být ale o poznání více, kdybych se více věnoval vedlejším úkolům a dalším aktivitám. Mezi ty patří například rybolov a hospodaření na zahrádce. Hrdina se samozřejmě jako v každém jiném RPG stává díky bojům zkušenější a silnější. Zbraně lze upgradovat pomocí nalezených slov, která vypadávají z nepřátel.

Tomu jsem se ale upřímně nevěnoval, protože to nebylo potřeba. NieR Replicant ver.1.22474487139... je mnohdy až příliš snadnou hrou. Vždy jsem měl dostatek zdraví a kromě soubojů s bossy jsem se moc nezapotil. Tato klání jsou nápaditá a zaslouží si vyzdvihnutí. Zpátky ale k životnosti, která se pohybuje kolem slušných 20 až 30 hodin na jedno zahrání. Vzhledem k tomu, o jak geniální hru jde, asi nepřekvapí, že obsahuje několik konců. Je jich pět, přičemž jeden je zcela nový.

Hrát se vyplatí stále dokola

Opakované dohrání se proto vyplatí. Z příběhu budete odkrývat stále více a více. NieR Replicant ver.1.22474487139... má tedy vylepšenou hratelnost včetně ovládání, nějaký ten nový obsah navíc a samozřejmě předělanou grafiku. Sice jsme se vylepšené verze hry, která je méně než remakem, ale více než remasterem, dočkali v době konzolí nové generace, ale vyšel na mašinky té předchozí. Přesto grafika prokoukla. Modely postav jsou nyní detailnější a působí méně plastickým dojmem.

Ve světě dohlédnete dále díky delší viditelnosti a textury jsou celkově ostřejší. Stejně jako samotný obraz. Zapotřebí je také zmínit, že hra často mění kameru, kterou dění snímá. V těchto chvílích pak připomíná opravdovou střílečku, nebo izometrické RPG ve stylu Diablo. To vše v 60 fps na všech PlayStation konzolích. Na PS5 a PS4 Pro je framerate stabilní. Pouze na základním modelu se lehce škube. Nemohl jsem se ale zbavit dojmu, že mohla být grafika PS4 verze, kterou jsem hrál na PS 5, ještě hezčí.

Excelentní hudba

Je stále vidět, že hra pochází z éry PS3. Hudba byla taktéž upravena a je ještě úžasnější než předtím. NieR Replicant ver.1.22474487139... má jeden z nejlepších herních soundtracků všech dob. Tolik emocionálně procítěných motivů, vtahujících melodií i krásného zpěvu se jen tak neslyší. Předělán byl i dabing – naštěstí s původními hlasy. Nyní mluví všechny postavy, na které narazíte. NieR Replicant ver.1.22474487139... je skutečné veledílo, o kterém bych mohl psát ještě dlouhé hodiny.

Fotogalerie
127 fotografií

Stejně bych ale nevystihl celou jeho genialitu. Opravdu je tato hra tak významná. Jen mi na závěr dovolte vyjádřit, jak moc temná a skličující je. Někdo se v tom sice vyžívá, ale hraní tohoto titulu skutečně může bez nadsázky vyvolat deprese. I mně bylo nejednou smutno.

P.S. Pokračování NieR: Automata je podle mě ještě o třídu povedenější. Ano, je to možné.

Hodnocení Blesk.cz: 87 %

Plusy:
Geniální umělecké veledílo
Vtahující příběh
Emocionálně propracované postavy
Skvělá hratelnost kombinující akční RPG a střílečku
Mnoho vylepšení včetně grafiky, muziky a ovládání
Hodně depresivní, pokud se v tom vyžíváte
 
Minusy:
Grafika mohla být ještě hezčí
Většina vedlejších úkolů z vás udělá poslíčka
Mnohdy až příliš jednoduché
Může vyvolat deprese
 
Infobox
Datum vydání: 23. duben 2021
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS5), Xbox One, PC
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Cavia (originál), Toylogic (předělávka)
Vydavatel: Square Enix
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry