Vyberte si plemeno: birma posvátná  britská kočka  burmila japonský bobtail   kartouzská kočka  mainská mývalí kočka  perská kočka   raggdol   skotská klapouchá kočka  sphynx     

„Dříve, než si koupíte kočku, zamyslete se nad svým životním stylem,“  zdůrazňuje hned na úvod Klára Nevečeřalová, která se zabývá problémovým chováním koček. Vedete spíše klidnější život, nebo jste více aktivní? Chcete zvíře jako kamaráda na mazlení, nebo spíše hledáte parťáka pro společné hry a vymýšlení různé zábavy? Máte děti nebo je plánujete? „Kočka není rozptýlení na pár měsíců, není vzácností, že se dožije třeba dvaceti let,“ říká Klára Nevečeřalová s tím, že je také potřeba přizpůsobit byt tomu, že tu bude žít kočka. Měla by mít dostatek svého nábytku, jako jsou škrabadla, police, škrabací desky, pelíšky a toalety. Do budoucna počítejte také s tím, že zvíře může onemocnět nebo mít úraz a náklady na veterináře nejsou malé.

Velké, nebo malé plemeno?

Není pravda, že malé plemeno kočky bude vždy do bytu vhodnější. Právě naopak. Malá plemena často bývají aktivnější, a tedy i náročnější. Více než podle velikosti bychom se proto měli rozhodovat podle charakteristiky daného plemene. Obecně ale platí, že kočka je svým založením lovec, a u žádného druhu se tedy nevyhnete společné hře a simulaci lovu. „Zejména mladá zvířata mají energie vždy na rozdávání,“ říká Klára Nevečeřalová.

Kočku, nebo kocoura?

Pokud si pořizujete první kočku, a zatím tedy nemáte žádné preference, je většinou jedno, co si vyberete. Kocouři bývají v dospělosti línější než kočky, bez ohledu na pohlaví ale platí, že to jsou velmi hrdá zvířata. S kočkou člověk vždy musí vycházet po dobrém a není radno v rámci výchovy používat tresty.

Kočky vhodné do bytu

Kočku si pořizujte vždy z prověřené chovatelské stanice a nikdy nekupujte zvíře bez průkazu původu (PP). „Česká republika se bohužel řadí mezi největší množitele na světě. Přitom průkaz původu není důležitý jen pro majitele, kteří plánují jezdit na výstavy. PP vám zajišťuje, že zvíře, které jste si vybrali,  bude opravdu odpovídat plemenu – povahou i vzhledem,“ vysvětluje Klára Nevečeřalová. Pojďme se už ale podívat na konkrétní plemena.

Plemeno: Britská kočka
Charakteristika: Umí být velmi tvrdohlavá, nemá ráda omezování a často se mazlí jen, když ona sama chce. Svým založením je spíše líná, ale když chce, umí být velmi aktivní – toto plemeno totiž patří mezi skvělé lovce. Britské kočky mají krátký čumáček, a kvůli tomu je často trápí potíže s dutinami a slznými kanálky.
Velikost plemene: Jsou to robustní a zavalité kočky, které se řadí mezi středně velká až velká plemena. V dospělosti váží 4 až 9 kg.
Hodí se k dětem? Ne vždy. Hlavně k nejmenším dětem, které nemají pochopení pro to, že kočka se teď zrovna mazlit nechce, se hodit nemusí.

Plemeno: Perská kočka
Charakteristika: V dospělosti bývá klidná, což ale neznamená, že nepotřebuje aktivitu a hry. Přátelsky se chová nejen k lidem, ale i ostatním mazlíčkům, kteří jsou v domácnosti. Nevýhodou je, že u perské kočky musíte počítat s náročnější údržbou srsti, která je jemná, hebká, ale hustá. Kvůli krátkému čumáčku má podobně jako kočka britská často potíže s dutinami a slznými kanálky.
Velikost plemene: Jde o střední plemeno, v dospělosti váží zhruba 5 až 7 kg.
Hodí se k dětem? Ano, perské kočky jsou obecně velmi přátelské.

Plemeno: Mainská mývalí kočka
Charakteristika: Má přezdívku něžný obr, což zcela vystihuje její charakter. Mainské kočky jsou velmi milé a na svého páníčka si vytváří silnou citovou vazbu. Mají rády zábavu a různé aktivity, ideálně se svými majiteli. Dobře vyjdou i s jinými domácími mazlíčky.
Velikost plemene: Řadí se mezi největší plemena domácích koček, nejsou proto vhodné do příliš malých bytů. Jejich váha se v dospělosti pohybuje v rozmezí od 8 do13 kg.  
Hodí se k dětem? Jsou velmi přítulné, a do domácnosti s dětmi se proto hodí skvěle.

Plemeno: Ragdoll
Charakteristika: Velmi klidné plemeno, které si podobně jako mainská mývalí kočka vytváří ke svému majiteli silný vztah. Ragdollové nemají rádi samotu a dlouhodobé odloučení. Jsou velmi inteligentní a rádi se učí novým věcem. Se společností jiného domácího zvířete nemívají problém.
Velikost plemene: Patří mezi velká plemena koček, jejich výška se v dospělosti pohybuje okolo 40 cm a váha je v rozmezí 6,5 až 10 kg. 
Hodí se k dětem? Ano, díky velmi klidné povaze se doporučují právě do domácností s dětmi.

Plemeno: Skotská klapouchá kočka
Charakteristika: Velmi milá, klidná a také inteligentní kočka, která se dá dobře vycvičit. Často si ale vytváří silnou závislost na svém majiteli a při delším odloučení propadá depresivním stavům. Je to relativně tiché plemeno, které se moc neprojevuje. Nevadí mu, pokud jsou v domácnosti další mazlíčci. U tohoto zvířete počítejte s tím, že má často problémy s klouby. Je to způsobené pecifickou deformaci, která je zároveň důvodem toho, že mají tyto kočky ouška sklopená dolů.
Velikost plemene: Jde o středně velkou kočku, v dospělosti váží mezi 4 až 6 kg.
Hodí se k dětem? Ano, díky klidné povaze se tam, kde jsou děti, velmi doporučuje.

Plemeno: Sphynx
Charakteristika: Nahá kočka nevšedního vzhledu není mazlíček, kterého si zamilujete na první pohled. Pro svou absenci srsti je jednou skupinou lidí milována a druhou nenáviděna. Obecně ale platí, že jsou to velmi milé kočky, které byly vyšlechtěny právě jako společenské plemeno. Překážkou ale může být někdy až extrémní závislost na majiteli. Není to tedy zvíře vhodné pro hodně vytížené lidi nebo pro ty, kdo hodně cestují. Protože tato kočka není nikdy ráda sama, přivítá, když je v domácnosti i jiné zvíře.
U tohoto plemene počítejte také s tím, že kvůli absenci srsti je náročnější na péči o pokožku. Například v létě je nutné ho mazat opalovacím přípravky a v zimě zase oblékat. 
Velikost plemene: Sphynx se řadí mezi střední plemena, ale můžeme se setkat i s drobnějšími jedinci. Většinou ale v dospělosti váží od 3 do 5 kg.
Hodí se k dětem? Má skvělou povahu a děti z ní bývají nadšené.

Plemeno: Japonský bobtail
Charakteristika: Má zkrácený ocas, který vypadá trochu jako králičí ocásek. Je to plemeno velmi milé a mazlivé, ale zároveň aktivní a inteligentní. Vytváří si silné vazby na svého majitele a v momentě odloučení může mít poruchy chování. Nevýhodou mohou být také sklony ke „zpívání“, takže pokud vám vadí zvuky, zvolte jiného mazlíčka.
Velikost plemene: Řadí se mezi menší plemena koček, v dospělosti váží 2,5 až 4 kg.
Hodí se k dětem? Ano.

Plemeno: Kartouzská kočka
Charakteristika: Velmi inteligentní a klidná kočka, která sama od sebe málokdy vyvolá nějaký konflikt. Často je věrná jen jednomu člověku v domácnosti, to ale neznamená, že by se nepřišla pomazlit i s někým jiným.
Velikost plemene: Jde o zavalitější plemeno kočky – její váha se v dospělosti pohybuje mezi 5 až 8 kg.
Hodí se k dětem? Ano. Vzhledem k tomu, že případné spory většinou ukončuje tím, že odejde a vleze si na nějaké klidné místo, je vhodná i k menším dětem.

Plemeno: Birma posvátná
Charakteristika: Má velmi mírnou povahou, nevyvolává konflikty. Ráda s člověkem komunikuje, ale ne obtěžujícím způsobem. Je velmi přizpůsobivá a vhodná k soužití s jinými domácími zvířaty. Podobně jako u perské kočky může být v jejím případě problémem náročnější péče o srst.
Velikost plemene: Patří mezi střední plemena a její váha se pohybuje mezi 2,5 až 6 kg, i když díky své srsti působí robustnějším dojmem.
Hodí se k dětem? Ano.

Plemeno: Burmilla
Charakteristika: Patří mezi aktivnější plemena koček, které rády loví a aportují, zároveň ale dokážou být  klidné a přizpůsobivé. Díky své inteligenci je burmilla velmi zvědavá a ráda se učí nové věci. Ve společnosti ostatních koček nevyvolává rozbroje, a pokud je dobře socializovaná, je vhodná i ke psům.
Velikost plemene: Přestože je to drobnější kočka, řadí se mezi střední plemena. Její váha se v dospělosti pohybuje mezi 4 až 8 kg.
Hodí se k dětem? Ano, opět ale platí, že musí být dobře socializovaná.

Chcete si pořídit kočku, ale už máte doma psa? Ve videu vám poradíme, jak se vyhnout konfliktům.