S jakými kočičími problémy se lidé nejčastěji potýkají?
Moji klienti za mnou nejčastěji chodí se třemi základními problémy, a těmi jsou: Močení v bytě, agrese a to, že je kočky v noci budí.

Proč tyto problémy vznikají?
Tyto problémy vznikají často tím, že lidé kočkám úplně nerozumí. Myslí si, že kočka je jednoduché a nenáročné zvíře a dost často si je pletou v chování se psy. Jenže pes šel úplně jinou cestou domestikace než kočka, a tam se dost často tyto světy tříští. Lidé pak narazí na to, že je kočka nespokojená a začne zlobit. Abych vše nesváděla jen na nepochopení koček, dost často dochází také k tomu, že má zdravotní potíže a močí po bytě třeba kvůli tomu, že má zánět močového měchýře nebo kouše, protože má bolesti. Je potřeba se zamyslet nad tím, jestli se tak kočka chovala vždy, nebo zda toto chování vzniklo ze dne na den.

Jak je vyřešit?
Na to nedokážu úplně odpovědět, protože každá kočka je jiná. Některá močí, protože je nemocná, kotě močí, protože nemusí mít ještě dostatečně vyvinuté svěrače, a další kočka může močit po bytě, protože jí leze cizí kočka do teritoria a ona se bojí, že o něj přijde. Stejně tak může být agrese teritoriální, ale klidně také hravé, protože kočka je šelma a to, co my bereme jako agresi, může ona brát jako hru na lov kořisti.

Jaké nejčastější chyby dělají majitelé koček?
Jednou z nejčastějších chyb je, podobně jako u pejskařů, že si vyberou plemeno, které absolutně neodpovídá jejich životnímu stylu a ani velikosti bytu. Kočka je pak s nimi nešťastná. Další chybou je to, že nejsou ochotni kočce vybavit byt dle jejích potřeb a pak se diví, že jim ničí zařízení bytu.

Jak je to s potrestáním? Můžeme kočku uhodit novinami stejně jako psa?
Kočku v žádném případě nemůžete fyzicky trestat. V momentě, kdy kočce začnete "ubližovat", nenechá si to líbit a vzniknou tři situace. Kočky, které mají malé sebevědomí, se začnou bát. Kočka s velkým sebevědomím klidně vystartuje, poškrábe vás a pokouše, a kočka, která je, jak já říkám, šedá eminence, která se tváří jakoby nic, ale ve hodný okamžik vám například počůrá polštář, oblečení nebo třeba rozkouše nabíječku od telefonu. 

Je rozdíl mezi kočkou bytovou a tou, kterou mají lidé na vesnici?
Ten rozdíl je obrovský. Já říkám, že to jsou úplně odlišné skupiny koček a dělím je na kočky mazlíčkové a pracovní. Kočky, které běhají celý den venku a jejich úkolem je lovit myši, jsou kočky pracovní, a ty mají o zábavu postaráno a většinou s nimi nejsou potíže. Je to ale vykoupeno tím, že tyto kočky často umírají velmi mladé, protože je někdo zastřelí, přejede nebo otráví. Bytové kočky jsou zase často problémové. Na druhou stranu se dožívají průměrně patnácti až dvaceti let.

Na co kočka potřebuje psychologa?
Kočičí psycholog je taková lidová přezdívka. Nemám doktorát z kočičí psychologie, ale pro nás Čechy je název kočičí behaviorista trochu krkolomný. Proč kočka potřebuje posezení se mnou? Hlavně proto, že jsou kočky ve svém prostředí občas nespokojené a začnou své majitele zlobit. Já pomáhám klientům s pochopením daného chování a s tím, jak toto chování napravit.

Jak probíhají návštěvy u vašich klientů?
Řekla bych, že v poměrně přátelském duchu. Přijedu osobně vždy za klientem domů, protože potřebuji vidět prostředí, ve kterém kočka žije. Chvilku si povídám o problému s majitelem, poté s kočkou a zjišťuji svými fígly, jak je na tom se sebevědomím, jak je socializovaná, zda není ve stresu, a pokud ano, zjišťuji proč. Během toho si spojím puzzlíky nechtěného chování dohromady a pak už si s majitelem povídáme o tom, co je potřeba udělat, aby se toho chování zmírnilo nebo zcela vymizelo.

Je možné, že si člověk a kočka k sobě cestu zkrátka nenajdou?
Pokud si člověk ke své kočce cestu najít chce, tak si ji vždycky najde.

Když kočka vrní, musí to vždy znamenat, že je spokojená?
To je velký mýtus. Kočky vrní, když jsou spokojené, ale i když jsou ve stresu a potřebují uklidnit sebe nebo někoho druhého. Vrní také při bolestech a ve strachu. Je poměrně časté, že kočky předou, i když rodí koťata nebo jsou zraněné. Je to zkrátka uklidňující prostředek.

Je vhodné mít kočku a psa v jedné domácnosti?
Určitě ano. Já i často doporučuji, aby si člověk místo druhé dospělé kočky pořídil psa. Kočka a pes si navzájem nekonkurují a neprobíhají mezi nimi teritoriální boje.

Stále můžete hlasovat v soutěži Kočka Česka a pomoct s námi naplnit misky v útulcích! Navštivte stránky www.kockaceska.cz a dejte hlas svému favoritovi!