Video
Video se připravuje ...

UFC 4 trailer EA Sports

Po dvou letech je tu další díl UFC od EA Sports. Co se hratelnosti týče, přináší hned několika výrazných změn. Při soubojích v oktagonu si hned všimnete, že byly přepracovány klinče, které už nepřipomínají hru na zemi, ale působí jako součást boje vestoje. Některé animace semknutých bijců ale vypadají toporně. Naopak boje na zemi byly zjednodušeny. Nyní při nich máte možnost útoku pěstmi, submise nebo vstání. Submise se provádějí také zcela jinak. Jde vlastně o takové nenápadné minihry.

Submise jako minihry

Ať už budete soupeře škrtit, nebo ho sevřete do páky a bude mu hrozit vykloubení končetiny, zobrazí se jeden ze dvou ukazatelů. V nich se snaží ofenzivní zápasník dostat oponenta v defenzivě do úzkých, aby útok odklepal. Bránící se bojovník se samozřejmě snaží ze sevření dostat a uniknout. Boje v UFC 4 se dočkaly ještě dalších menších úprav, ale tyto jsou ty nejvíce zásadní. Boje jsou rychlé, ale přitom nepostrádají taktiku. Toto není bojovka jako Tekken, jde o opravdový sportovní titul.

UFC 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Na ovladači DualShock 4 neexistuje tlačítko, které byste při boji nevyužili. Během ofenzivy si navíc musíte dávat pozor na staminu. Pokud si ji vyplýtváte při útocích, budete zpomalení, oslabení a hrozí vám porážka. Režimů nabízí UFC 4 hned několik, ale tím nejdůležitějším je kariéra. V ní si nejdřív vytvoříte vlastního zápasníka, nebo zápasnici. Editor je obsáhlý, pokud tedy budete mít dost trpělivosti, můžete si vytvořit bijce, který vám bude opravdu podobný. Zvolíte si také váhovou kategorii.

V gymu kouče Davise

Poté vás už čeká jenom výběr bojového stylu. Váš zápasník může být boxer, kickboxer, wrestler, expert na ju-jitsu nebo vybalancovaný bojovník. Začínat s ním budete na ulici. Postupně se vypracujete z pouličního rváče na začínajícího bojovníka, kterého sleduje i sám prezident UFC Dana White. Tím, kdo při vás bude neustále stát a pobízet vás k lepším a lepším výkonům, je fiktivní kouč Davis. Ani v nižší soutěži WFC se nesmíte flákat, ale postupně bude obtížnost přituhovat.

UFC 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Jakmile budete vybráni do Dana White's Contender Series, budete jen krůček od získání kontraktu v UFC. Kariéra je založena na klíčové přípravě před zápasem, jejíž délku si můžete sami nastavit v týdnech. Každá aktivita trvá nějakou dobu. A čas je pro vás vzácný. Základem příprav na hlavní zápas je jednoznačně trénink. Trénování se sparring partnery se zaměřuje na jednotlivé bojové styly. Zvlášť bude cvičit s boxerem, kickboxerem atd. Nejen při zápase, ale i při sparringu se můžete zranit.

Král oktagonu i sociálních sítí

Je proto důležité dávat pozor. Ale i vaši parťáci mohou přijít k újmě, takže je šetřete. Pokud je zraníte, jediným sparring partnerem ve vašem gymu bude boxovací pytel. Čas stojí i propagace nadcházejícího zápasu. Té můžete docílit příspěvky na sociálních sítích, rozhovorem v rádiu nebo streamováním tréninku. Pokud ale půjdete s kůží na trh, musíte počítat s tím, že sdílený obsah na sociální síti se nemusí líbit všem. Možná si vás podá i troll. Komunikovat budete také s dalšími zápasníky.

UFC 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Když s nimi udržíte dobré vztahy a budete je respektovat, přijmou pozvánku do vašeho gymu a naučí vás své specifické chvaty. Pokud budete mít prořízlou hubu jako Conor McGregor nebo Jorge Masvidal, stanou se vašimi rivaly, kteří vám ve zdokonalování vašeho bojového umu nepomohou. Trash talkem však připoutáte ke svému zápasu větší pozornost. A upřímně se vždy najde další bojovník, který vás naučí nové chvaty. Strategicky výhodné je rozebrat protivníkův bojový styl ze záznamů.

Prozkoumejte protivníka

Odhalíte tak nejenom, jak se pere, ale zjistit můžete i jeho slabiny. Po důkladné analýze tak budete vědět, že ten či onen bijec si energii šetří až do druhého kola, nebo že je jeho slabinou koleno zraněné z posledního zápasu. Kariéra je vážně propracovaná, zábavná a celkově skvělá. Při úspěších získáte evoluční body, kterými zlepšíte svému zápasníkovi sílu, odolnost i další atributy. Ale nejenom jimi zápasníka posílíte. I opakováním některých útoků ho zocelíte.

UFC 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Pokud budete zasazovat jeden tvrdý pravý hák za druhým, stane se to vaší specialitou. Kariéra samozřejmě není jediným dostupným režimem. Nechybí rychlá bitka Fight Now nebo svižný režim Stand & Bang. V něm zapomeňte na hru na zemi nebo klinče. Tohle jsou svěží zápasy, při nichž je zapotřebí mít ostré lokty. Hraje se navíc na dvorku, takže režim připomíná Masvidalovy nelegální začátky. Knockout mód je zjednodušenou variací na klasickou bojovku ve stylu Mortal Kombat.

Blitz zápasy s náhodnými pravidly

Je to stylová zábava, ale jenom na pár chvil. V nabídce módů nechybí ani možnost vytvoření vlastního zápasu, turnaje atd. Online multiplayer je podle očekávání jedním z největších taháků UFC 4. Nechybí hodnocené i volné zápasy. Pryč je kartičkový režim Ultimate Team, který zas tolik zábavný nebyl. Naopak přibyly Blitz bitvy. Jde o sérii zápasů s neustále se měnícími pravidly. Zvítězit musíte třeba jenom kopy nebo knockoutem do tří kol. Zajímavá novinka.

UFC 4 pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Online multiplayer je prostě hodně povedený. Co se týče technické stránky hry, není to kdovíjaká sláva. Grafika není rozhodně ošklivá, ale vyloženě pěkná také není. Je prostě zastaralá. Modely postavy vypadají téměř identicky jako před dvěma lety. Jen pár animací přibylo. Prostředí kolem oktagonu je celkem prázdné a diváci oškliví. Někteří zápasníci si navíc nejsou moc podobní. Khabib Nurmagomedov, Israel Adesanya a Kumaru Uman skutečně vypadají, jak mají. Ale například virtuální Stipe Miocic nebo Donald Cerrone moc povedeně zpracovaní nejsou.

Soundtracku vévodí hip-hop a trap

Zápasníků je přes 50, a i když se jejich výběr nezavděčí všem, každý hráč si vybere svého favorita nebo favoritku. Osobně jsem rád, že je přítomná Ronda Rousey. Zvuky a hlasy jsou dobré. Zamrzí však, že jak komentář, tak rady kouče Davise se neustále dokola opakují. Hudba je ale extratřída. Žánrově jde o ten v současnosti nejlepší hip-hop a trap. Na soundtracku uslyšíte slavné rappery, jakými jsou Wiz Khalifa, Machine Gun Kelly, A$AP Ferg nebo Eminem ft. Juice WRLD. UFC 4 je prostě videohra, která se příznivcům MMA zavděčí. I když je hodně podobná předchozímu dílu.

Fotogalerie
78 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 78 %

Plusy:
Dobrý bojový systém
Propracovaná kariéra
Zajímavé herní režimy
I malá vylepšení se počítají
Online multiplayer
Parádní soundtrack
 
Minusy:
Nic moc grafika
Některé nepovedené podoby zápasníků
Opakující se komentář a hlášky
 
Infobox
Datum vydání: 14. srpen 2020
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One
Cena: 1799 Kč
Výrobce: EA Vancouver
Vydavatel: EA Sports
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry