Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ikonické šperky z filmů: Podobné si můžete koupit i dnes!

31. července 2020 | 06:00

Touha po luxusu, který znáte z Hollywoodu, se probouzí v mnohých z nás při pohledu na dokonalý vzhled hereček na filmovém plátně. Trendy z něj vycházející už nesčetněkrát ovlivnily umění a kulturu s ním spojenou. Dnes se zaměříme na svět blyštivých šperků. Na které nelze zapomenout a kde pořídíte podobné?

#1 Páni mají radši blondýnky

A právě Marilyn Monroe může za to, že dodnes pánové vnímají blondýnky jako bohyně. Komedie Howarda Hawkse z roku 1953 jí přinesla nevídaný úspěch. Role koketní, okouzlující, naivní blondýnky Lorelei jí byla šitá na míru. Tento ikonický barevný film zaznamenal nejen mnoho písní, ale také přemíru barvitých modelů, které božská Marilyn vynesla s grácií. Jednou z nejvýraznějších rób byla bezpochyby růžová pouzdrová dlouhá okázalost bez ramínek s monumentální mašlí vzadu jakožto hlavní dominantou. To však nebyla jediná dominanta celého looku. Její ladné ruce zdobily rukavičky v totožné růžové barvě spolu s výraznými náramky a na jejím krku se vyjímal diamantový soubor s výrazným drahokamem uprostřed. Film dokonce inicioval vzhledem k tomuto ikonickému šperku padesátých let kultovní větu koketující s klišé, že „diamanty jsou tou nejlepší kamarádkou ženy“. A jak to vnímáte vy, dámy? Byl by tento náhrdelník pro vás tou nejlepší kamarádkou?

#2 Není snídaně jako snídaně

Publikum diváků se v 50. a 60. letech rozdělovalo na „funclub“ rajcovní Marilyn, na druhé straně pak jemné, éterické Audrey Hepburn. Ta vynikla v roli Holly v módním filmu Snídaně u Tiffanyho. Legendární pasáž založenou na Audrey kráčející k výloze s ranní kávou a croissantem zná bezpochyby každá žena. Oblíbená scéna, kdy krásná Audrey jako Holly oplývá kouzlem v malých černých šatech, rukavičkách, vyčesaném drdolu a především s perlovým náhrdelníkem o počtu pěti řad s diamantovým skvostem uprostřed. Spustila tak novou vlnu stylu, který definoval Hollywood na počátku 60. let a dodnes je napodobován. Není divu, že šperky od Tiffany & Co. vyloudí nejedné ženě úsměv na tváři.

#3 Pan Božský v hlavní roli

Kultovní seriál hýřící vtipem a skvělými módními kreacemi Sex ve městě částečně může za trend netradičních zásnubních prstenů. Tentokrát za tím nevězí žena, nýbrž muž, pan Božský, který věnuje zásnubní prsten Carrie Bradshaw, a zahajuje tak novou módu: černý diamantový prsten. Ten byl zcela ušitý na míru postavě, kterou ztvárnila Sarah Jessica Parker. Když se Carrie táže, proč zrovna černý, pan Božský odpoví: „Protože ty nejsi jako kterákoliv jiná.“

#4 Srdce oceánu

Romantický srdcervoucí příběh Titaniku se nepochybně pojí s drahým šperkem, příznačně modrým. Diamantu, který údajně patřil francouzskému králi Ludvíkovi XIV., se díky jeho barvě říkalo srdce oceánu. Na konci filmu byl vržen zpět do oceánu jakožto symbol lásky a života, které Rose opěvovala a upřednostňovala před láskou k penězům. Není divu, že tento skvost modré barvy se stal předlohou pro mnoho šperkařů. Jemu podobný si můžete zakoupit i vy!

#5 Pretty Woman

Každý fanoušek romantické americké komedie s milou naivitou neomylně zná scénu proměny Vivian Ward alias Julie Roberts, když jí Richard Gere v převtělení do Edwarda Lewise věnuje k červeným noblesním šatům náhrdelník složený z 23 červených rubínů zasazených do tvaru srdce. Symbolizuje čistý luxus a jeho cena se odhadovala na 1,35 milionu dolarů.

#6 Velkolepý půvab 20. let

Americký film Velký Gatsby podle předlohy románu Francise Scotta Fitzgeralda z roku 1925 s Leonardem DiCapriem a Carey Mulligan v hlavních rolích představuje excelentní vizuální zážitek! Vedle luxusních kostýmů snoubících hedvábné róby, křišťály, třásně i kožešiny zde prim hraje i dokonalý šperkařský um. Nezapomenutelnou ozdobou filmu jsou čelenky nebo tiáry a také perlové náramky spojené s prsteny na jemných rukou krásné Daisy.

#7 Temná magie

Cenu za nejdůležitější prsten Hollywoodu pak získává pozlacený magický prsten z trilogie Pán prstenů. Dodnes se vyrábějí repliky tohoto věhlasného šperku, který vládl všem na filmovém plátně. Můžete si ho pořídit samostatný, ale i s ikonickým řetízkem.

Autor: Žaneta Podlahová