Ježek Sonic není v závodnické sféře žádným nováčkem. Už v roce 1994 vyšel v Japonsku na handheld Game Gear první díl závodů Sonic Drift, který byl, jak už název napovídá, založen na řezání smyků. To Sonicovi vydrželo dodnes, protože driftování hraje velkou roli i v novince Team Sonic Racing. Největší změnou je ale implementace týmových prvků, které by hledal v závodech motokár asi málokdo.

Mraky tratí

Hra nabízí úctyhodných 21 tratí, z nichž některé fandové poznají ze starších dílů Sonic & Sega All-Stars Racing a Sonic & All-Stars Racing Transformed. K dispozici je celkem 15 známých závodníků se svými kárami. Rozdělení jsou do tří skupin – rychlí, techničtí a silní. Rychlým to samozřejmě upaluje a mají vybalancované ovládání. Techničtí se pyšní nejlepší ovladatelností, akcelerací a mohou řezat rohy na površích, jako je např. tráva bez zpomalení.

Team Sonic Racing pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Silní mají odolnou obranu, zrychlení a dokážou projet překážkami bez jakéhokoliv zpomalení. Pokud si nezvolíte sólo jízdu, závodí se vždy ve třech. Závody motokár jsou přitom asi ten poslední žánr, u kterého bych očekával nebo chtěl týmové prvky, ale přesto žasnu. Ono to totiž při hraní nejenom funguje, ale jde o zábavné funkce, které osobitým způsobem obohacují samotnou hratelnost. Základem je spolupráce týmu na trati.

Týmová jízda

Vedoucí jezdec poskytuje neocenitelnou pomoc svým pomalejším parťákům v podobě vzdušné brázdy. Znázorněna je žlutou čarou, kterou nelze přehlédnout. Stačí do ní vjet a okamžitě jste o poznání rychlejší. Pokud v ní pojedete dostatečně dlouho, dojde k tzv. prakovému odpalu. Prostě vás to odpálí kupředu. Když se nacházíte poblíž spolujezdců, můžete si také předávat power-upy, což se čas od času hodí. Škoda jen jejich podoby.

Team Sonic Racing pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Jsou tu klasické projektily jako rakety, bomby, zdi na zpomalení a turbo. Docela slabota. Pokud jste úspěšní, vedete, předáváte si power-upy a držíte se pospolu, zpřístupní se ultimátní zrychlení. Jakmile ho spustíte, jste všichni tři jezdci ultrarychlí a nic je na trati nezpomalí. Jen škoda, že ultimátní rozjezdy mají všechny týmy stejné. Postavy aka Sonicova parta a její rivalové jsou jako vždy skvělí. Kromě modrého ježka nechybí lišák Tails, ježura Knuckles, Doktor Eggman, nabručený Shadow ani další známí.

Ovládání je báječné

Samotné ovládání je skvělé. Okamžitě sedne do ruky a už po pár minutách jsem umně řezal smyky a ve vzduchu dělal triky. Jde o otočky ve stylu pradávná a zapomenuté videohry Rumble Racing. Pokud je provedete dobře, dočkáte se turba. Režimů je habaděj. Nechybí ani příběhový Adventure mód, v němž se se svou závodnickou partou vydáte na dobrodružství uspořádané mimozemským tanuki jménem Dodon Pa. I když jsou všichni podezřívaví, jeho pozvání na šampionát přijmou.

Team Sonic Racing pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Druhů jízd je mnoho. Od klasického závodu, v němž je zde důležité, jak dojede hráč sám i jeho tým, grand prix, přes eliminační závody, sbírání kroužků (které vás zrychlují) až po turbo jízdu, závod s blesky a spousta dalších variací režimů. Když k tomu připočtete spoustu parádně zpracovaných tratí a různorodých závodníků, vyjdou vám opravdu povedené závody motokár, které jsou ještě zábavnější než Crash Team Racing: Nitro-Fueled. Mario Kart 8 Deluxe však zůstává neporažen.

Režimů a druhů závodů je habaděj

Kromě příběhového režimu můžete jezdit samozřejmě i jen tak, nebo soupeřit s dalšími závodníky. Své síly můžete poměřit po síti i na jedné konzoli. Sonic Team Racing totiž podporuje můj oblíbený režim rozdělené obrazovky a to až pro čtyři hráče. Jak online závody, tak vřava v rámci jednoho obýváku jsou skvělé. Bohužel splitscreen sužují velké neduhy. Framerate se při něm značně zpomaluje, což je otrava.

Team Sonic Racing pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Zvláště, když je hra jednoho hráče hezky plynulá. Za vyhrané jízdy, ať už v single nebo multiplayeru získáváte kredity, za které si poté odemykáte nejrůznější vylepšení pro svá vozidla, kterých je až překvapivě dost. Káry lze i vizuálně upravit tak, aby jejich vzhled vyhovoval vkusu hráče. Z technického hlediska nelze hře kromě zpomalování během splitscreenu vytknout nic významného. Grafika je ostrá a pestrobarevná a hudba příjemná.

Slušná životnost

Pokud máte rádi Sonica a závody, rozhodně Team Sonic Racing vyzkoušejte. Je to totiž povedenější hra, než jsem si původně myslel. Její životnost také není nejslabší. Pokud budete chtít dohrát příběhový režim, zajezdit si nějaké ty online závody a pak si hrát s vozovým parkem, strávíte u hry v klidu až 20 hodin, a to rozhodně není málo. Takže za mě jasná spokojenost. Navíc mám pocit, že to není naposledy, co jsme se Sonicem závodili na trati.

Fotogalerie
32 fotografií

Sonic the Hedgehog přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 82 %

Plusy:
Zábavné závody motokár
Ovládání sedne hned do ruky
Až překvapivě dobře fungující týmové prvky
Spousta režimů, tratí i druhů závodů
Online i offline multiplayer
Slušná životnost.
Sonic a jeho parta vždy potěší

Minusy:
Nic moc power-upy
Nestabilní framerate při splitscreenu

Infobox
Datum vydání: 21. květen 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch, PC
Cena: 999 Kč
Výrobce: Sumo Digital
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry