První skupinou jsou ilegální závodníci, ulicemi se prohání kvůli adrenalinu a pocitu, že je při rychlé jízdě nemůže nikdo a nic zastavit. Zákony pro ně existují jenom proto, aby je mohli porušovat. Jejich rivalové jsou strážci zákona. Nic si od nikoho nenechají líbit. Závodníky pronásledují až do konce. Nikdo jim nesmí uniknout. Veřejnosti musejí dát jasně najevo, že své rivaly vždy dostihnou.

Pohleď na ty krásy

Need for Speed Rivals se odehrává v krásném okresu Redview. Jde o otevřený herní svět, který nabízí městské části, lesy, vyprahlou poušť i zasněžené hory. Už na pohled je Redview nádherný. Vzduch si pohrává s popadaným listím, voda se přelévá na pobřeží přes skaliska, světelné HDR efekty vás stylově oslňují a déšť stéká po kapotě vašeho vozu.

Bum, tohle se mi nepovedlo.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Viditelnost je absolutní a ze všech těch efektů vám půjdou oči kolem. Vizuálně je hra Need for Speed Rivals na vysoké úrovni, a to díky grafickému enginu Frostbite 3, který v recenzované PlayStation 4 vystrčil naplno své růžky. Právě na konzolích nové generace je nádhera na hru pohledět. Jen škoda, že Redview vypadá občas trochu uměle. Ale stejně bychom se v něm chtěli projet i ve skutečnosti.

Změny počasí jsou díky grafickému enginu Frostbite 3 poutavé.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Jízdní model je zcela arkádový. Need for Speed Rivals není simulace, jsou to závody založené na honičkách s policií. Tady se řežou smyky, skáče se přes silnice a bourá ostošest. Jízdní model tak byl uzpůsoben akční hratelnosti, tak jak tomu bylo v drtivé většině případů i v minulosti. Adrenalinovou jízdu tak přeruší jenom bouračka. Nebo otáčení se na silnici, to je vždy "porod".

Tohohle policajta se jen tak nezbavím.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Temná, nebo světlá strana síly?

Ve hře si můžete vybrat, zda budete zastávat zákon, či zda se proti němu postavíte. V kariéře si vyberete stranu, ale tu budete moci kdykoliv při rozehrané hře změnit a poté opět zpět. Hratelnost tak nikdy nevázne, i když narazíte na nějaký těžší úkol. Variabilita misí je navíc díky možnosti přepínat mezi kariérou policisty a závodníka nesmírná.

Závodníky nesmíte nechat ujet za žádnou cenu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Úkolů dostanete v seznamu vždy několik a podle toho, nakolik je splníte, si odnesete i počet rychlostních bodů, za které si můžete pořídit nová auta, zbraně i vylepšení. Zbraněmi jsou myšleny pásy s hřebíky, elektrické pulzy, šokové vlny a další technické vychytávky ke zpomalení protivníka, nebo jeho úplného vyřazení z provozu. Vylepšení vozu je však pomálu a nehrají ve hře takovou roli jako v Underground 1 & 2.

Fotogalerie
19 fotografií

Šikovné menu

Jízda v herním světě i vybírání úkolu je velmi intuitivní. Při začátku hry si stačí na mapě Redview vybrat kontrolní bod a ihned se vydat závodit. Během jízdy pak stačí vyvolat na digitálním směrovém ovladači Easydrive menu a zvolit si místo, závod nebo honičku, kam se chcete vydat.

Silnice střežím i v noci.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Need for Speed Rivals má skvěle integrovanou hru jednoho a více hráčů. Jakmile se připojíte k PlayStation Network a EA Origins, tak sice budete plnit své úkoly v rozehrané hře, ale po Redview se vám bude prohánět dalších pět hráčů. Ty můžete vyzvat na rychlou jízdu nebo uspořádat regulérní závody. A nutno dodat, že inteligence živých hráčů je o poznání vyšší než ta umělá. Ta někdy vykazuje lapsusy.

Ty nejlepší elektronické beaty

Need for Speed Rivals má dlouhou životnost, skvělou kariéru, nenásilně integrovaný multiplayer, dechberoucí grafiku a k tomu výborný soundtrack. Ten je zaměřen na elektronickou hudbu, takže uslyšíte známé pecky současnosti jako Linkin Park - Castle of Glass (M. Shinoda Remix), Knife Party - EDM Death Machine nebo Flux Pavilion feat. Steve Aoki - Steve French.

O skokánky není v Redview nouze.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Většinou jde o tracky žánrově spadající pod electro house, electro nebo brostep. Při jízdě se do nich člověk snadno zaposlouchá a navíc umocňují pocit z rychlé jízdy. Need for Speed Rivals je v současnosti jediná na trhu dostupná závodní hra pro PlayStation 4. Že je jediná ale neznamená, že by nestála za to. Právě naopak, pokud chcete adrenalinové arkádové závody, kde hlavní roli hrají honičky s policií. Tohle je povedený návrat série ke kořenům.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Skvělá kariéra závodníka i policisty
Možnost kdykoliv přepínat mezi hranou zákona
Multiplayer integrovaný do hry jednoho hráče
Krásný herní svět Redview
Spousta úkolů = dlouhá životnost
Zbraně ve vozech
Graficky velmi povedené
Skvělý elektronický soundtrack

 

Minusy: 

Umělá inteligence protijezdců někdy vázne
Malý důraz na vylepšování vozů
 
 
Infobox
Datum vydání:  29. listopad 2013
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PC
Cena: 1799 Kč (konzole nové generace), 1299 Kč (konzole současné generace), 999 Kč (PC)
Výrobce: Ghost Games/Criterion Games
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ