Původní BioShock z roku 2007 získal desítky ocenění za hru roku a právem. Šlo o steampunkovou podívanou s osobitým stylem, která se odehrávala v podvodním městě Rapture. Po pokračování, které se odehrávalo též pod vodou, přichází třetí díl, ve kterém zamíříte nad oblaka do vzdušného města Columbia.

Město v oblacích

Booker je ožrala s věčnou kocovinou, kterému se chce do nové mise jako kočce do vody. Dluh však musí být splacen a hlavní hrdina se nestačí divit, když se brzy ocitá vysoko nad oblaky ve městě, jemuž vévodí vyvolená rasistická šlechta, která uctívá proroka, jenž je do města zavedl. Píše se rok 1912 a vy budete valit oči nad krásami Columbie. Technicky hra není na nevyšší možné úrovni, ale grafická stylizace a nápady vše vynahrazují. BioShock je opravdová vizuální podívaná.

Krásy Columbie jsou nesmírné
Autor: 2K Games

Nádhery Columbie

Columbia skrývá spoustu možností k prohledávání, nalézání skrytých audionahrávek, schovaných peněz, předmětů ke zlepšování schopností nebo možnost zajít si na pouť a vyzkoušet si místní atrakce. Brzy ale místní policie zjistí, že vy jste oním falešným pastýřem, o kterém prorok mluvil a vydá se vám po krku. Hra se tak brzo stává nápaditou akcí, střílečkou z pohledu první osoby (FPS), ve které využijete veškeré své schopnosti, abyste přežili a našli onu záhadnou dívku. A že těch schopností máte.

Projedete se zavěšeni na kolejích

Jako první do ruky dostanete trojhák, který můžete zarýt protivníkům do obličeje a využít ho i při cestě zavěšeni na kolejích, po kterých se v Columbii lidé pohybují. Tato možnost dodává hře úplně nový rozměr a spád. Z kolejí můžete skákat na nepřátele a likvidovat je dopadem. Brzy se vám do rukou dostane slušný zbrojní arzenál. Od pistole, pušek, kulometů, granátometů, raketometu až po brokovnici, většinou samozřejmě ve steampunkovém pojetí.

Pří útoku můžete kombinovat zbraně i Vigory
Autor: 2K Games

Magické Vigory

Stejně tak rychle si osvojíte i Vigory, magické schopnosti, které získáte pro vypití příslušných lektvarů. Díky ďáblovu polibku budete moci metat ohnivé koule a pokládat výbušné pasti, vraždící vrány rozptýlí nebo dokonce zabijí protivníky. Použitím posednutí budete moci obrátit nepřátele na svou stranu nebo je donutit k sebevraždě. Ovládnete spoustu elementů včetně vzduchu, vody i blesků. Všechny schopnosti je možné vylepšit, stejně jako zbraně a vlastní odolnost štítu, zdraví nebo Vigory. Měnit budete i vlastní oblečení, abyste získali další schopnosti, jako například možnost podpálit nepřátele při seskočení z kolejí.

Nedocenitelná Elizabeth

Neocenitelným pomocníkem se při boji i postupu hrou stane Elizabeth, dívka, kterou máte odvést z Columbie pryč. Nejenom, že umí otevírat zámky a sejfy, ale při přestřelkách je schopna vás zásobovat municí, zdravím i Vigory. Při průzkumu prostředí vám navíc hází peníze. Ano, BioShock Infinite je sci-fi, žena vám v něm dává peníze. K tomu dokáže otevírat brány do paralelních dimenzí a na bojiště z nich přinést střelnou podporu, zdraví nebo zbraně. Navíc je opravdu pěkná, chytrá a má charakter. V příběhu, který patří k tomu nejlepšímu, co videohry přinese, hraje samozřejmě klíčovou roli.

Nebezpečný mechanický patriot po vás půjde s rotačním kulometem
Autor: 2K Games

Děsiví mechaničtí nepřátelé

Kromě lidských nepřátel narazíte v BioShock Infinite na děsivé mechanické protivníky. Jedním z nich je velký handyman (chmaták) s obříma rukama, které vás rozmáčknou raz dva. Nebezpečný je i mechanický patriot s tváří George Washingtona nebo Abrahama Lincolna, ozbrojený rotačním kulometem. Potápěč velký taťka z původních her se samozřejmě neobjeví, ale stejný děs nahání obří mechanický pták, který chrání Elizabeth a se kterým jsou setkání stejně nebezpečná jako nezapomenutelná. Postavit se ale budete muset ozbrojeným zepelínům se stejně vybavenou posádkou.

Fotogalerie
8 fotografií
 

Herní dobrodružství roku?

BioShock Infinite neobsahuje žádný multiplayer, jde o čistou příběhovou nálož, ze které se vám zavaří mozek. Toto rozhodnutí chápeme, ale přesto si ve hře se slušným zbrojním arzenálem a magickými schopnostmi dokážeme hru více hráčů představit. Zvláště v arénách s kolejemi. Tato videohra je ale nezapomenutelná a po dohrání se do ní budete chtít pustit znovu. Opravdu stojí za zahrání a my k ní nemáme jedinou výraznější výtku.

 

Hodnocení Blesk.cz: 10/10

 

Plusy:

Úchvatný vizuální styl

Působivé město Columbia

Skvělý příběh

Steampunkové pojetí

Magické schopnosti

Vylepšování atributů

 

Minusy:

Neobsahuje multiplayer

 

Infobox

Datum vydání: 26. březen 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1499 Kč (konzole) 899 Kč (PC)

Výrobce: Irrational Games a 2K Marin

Vydavatel: 2K Games

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ