Je módní ikona symbolem dobrého vkusu? Bezchybným vzorem hodným následování? Anebo je spíš stylistickým vizionářem, bořícím zavedené principy věci, ignorujícím ctěnou konvenci? Jacqueline Kennedy či Audrey Hepburn dokonalými příklady ženské a dodnes kopírované elegance rozhodně byly. To se ale už nedá říci o matce punku, slavné návrhářce Vivienne Westwood ani provokativní zpěvačce Madonně. A přesto jsou považovány za módní ikony a jejich kontroverzní styl ovlivnil celý svět.

Vzor versus vkus

Mimochodem, to gravidní Madonna udělala svého času revoluci v těhotenském šatníku. Zavrhla rozevláté modely, metry látky, které nastávající matky před porodem halily. A místo nich oblékla na boky spadlé kalhoty a k nim tričko, jež se na oplodněném břichu vysoukalo pod prsa a vzedmutý život s vstouplým pupíkem ukázalo v celé nahotě…

Revoluční oslava mateřství to jistě byla, ale přiznejme si, že estetická nikoli. Přesto Madonnu následovaly milióny žen na světě. Tento trend pokračuje dodnes, i když v decentnějších podobách.

Hvězdou, která těhotné momentálně inspiruje, je i sedmatřicetiletá topmodelka Eva Herzigová. Eva má za dva měsíce rodit a otázkou je, zda její model na pařížském Fashion Week je tím správným příkladem pro dav jiných nastávajících matek. Nebo spíš představuje úlet hodný showbyznysu, který vše v záři reflektorů unese.

Herzigová Paříž nezvládla

Eva Herzigová, hvězda světových společenských rubrik, která se touží prosadit i ve filmu, si první těhotenství se synem Georgem (3) mediálně užívala. Důkazem je i její stylizovaná fotka ve vysokém stupni gravidity na obálce magazínu Vanity Fair.

802075:gallery:true:true

Eva v sedmém měsíci těhotenství na Fashion Week v Pařiži. Paparazzi ji zastihli, když vycházela z hotelu Ritz na jednu z prestižích přehlídek. Tóny hnědé, akcenty černé a šedivé. Kožíšek je skvělý a rukavice jej dotahují do kategorie top. Příliš krátký svetr v roli jakési tuniky pak provokuje k úvaze, co ještě je a není únosné.

Nyní, kdy čeká s životním druhem, italským milionářem Gregoriem Marsiajem druhé dítě, se Eva spíš drží v ústraní. Ale stejně jako před třemi lety tvrdí, že by klidně byla těhotná deset let v kuse, protože ji to velké oplodněné břicho nabíjí vnitřní silou a dává neskutečný pocit ženskosti. Zřejmě toto psychické rozpoložení ovlivnilo i outfit, který v pařížském centru módního dění předvedla. Příliš krátký tunikový pulovr těsně pod rozkrok a ještě kratší slupka na něm tomu alespoň nasvědčují.

Velmi ženský, koketní kočičky hodný, do půli stehen sahající leopardí kabátek. A pod ním jen o dlaň delší svetr, který lze těžko nazvat minišaty. Punčocháčové leginy, semišové válenky bez podpatku a glamour psaníčko. Na tříčtvrteční rukávy navazující vysoké rukavice z jemné kozinky dávají outfitu punc elegance vysoké módy. Problematicky krátký tunikový svetr ho naopak sráží na ulici mezi holky, jež usedají (na rozdíl od Herzigové) v laciných kožíšcích do aut sexu chtivých chlapíků...

802076:gallery:true:true

Detail outfitu Herzigové. O luxusu svršků nelze pochybovat, o stylingu ano. Je hezké, když těhotná žena ukazuje štíhlé nohy, poukazuje na sexy akcenty. Tím jistě může být i oplodněné břicho rostoucí s budoucím potomkem. Ale podstatné je, jak rafinovaně se tyto momenty tzv. prodají. Herzigová tenhle těžký úkol bohužel s grácií aristokratky nezvládla.

Styling Evy Herzigové jistě mnozí ocení a zatleskají mu. Stejně jako to kdysi udělali v případě těhotné Madonny. Eva tak tvrdá jako Madonna není, ale cit pro to, čemu se říká šarmantní elegance, v průběhu jiného stavu zřejmě ztratila. Možná za to mohou hormony. Každopádně to, co projde v bizarním, nadsázky plném světě showbyznysu, se bude v civilním životě jevit jako šílené.