Vánoční tradici pálení vonných černých homolků můžeme najít v Krušnohoří před cca tři sta lety. Avšak jejich historie sahá až do doby, kdy se vykuřovaly a čistily příbytky vždy s přelomem starého a nového roku od všeho zlého a nečistého. Pojmenování zřejmě dostaly podle zakladatele novodobých oslav Vánoc Františka z Assisi.

Z orientu se už v dávných dobách dováželo do kostelů a chrámů kadidlo, které bylo velmi drahé, a tak se začal vyrábět ekvivalent z dostupných místních surovin, kterými byly dřevěné uhlí, bramborový škrob, jemně umleté bukové nebo lipové piliny a vonné esence. Vzniklo tak těstíčko, které se plnilo do kuželových formiček.

Průmyslově se dnes františek vyrábí na lisovacích strojích z odpadu, který vzniká při zpracování dřevěného uhlí s přídavkem speciálních aromatických pryskyřic nebo kadidla, ale každý výrobce má své originální technologie, které se nepatrně liší.

Po zapálení františek uvolňuje vonné látky, které provoní svou specifickou vůní celý byt a navodí klidnou sváteční atmosféru.