Borovička se vyrábí destilací zkvašených jalovcových bobulí jalovce obecného (Juniperus communis). Jelikož je jalovec a jeho plody celkem vzácný a cena čisté pálenky by byla vysoká, ředí se tato pálenka kvalitním lihem a vodou nebo se jalovčinky, jak se plodům jalovce obecného říká, přidávají do běžného kvasu, který se následně destiluje. Pravá borovička je vyrobená bez přidaných cukrů a aromat, jedná se tedy o čistě přírodní ovocný destilát s výraznou chutí a vůní. Obsah alkoholu je nejméně 37,5% a více, nejčastěji 45% alkoholu. Borovička má příznivý vliv na lidský organismus, také podporuje látkovou přeměnu a trávení.
Borovička je označovaná jako slovenský národní destilát. Mezi známé značky borovičky patří Spišská borovička, Slovenská borovička, Trenčianská borovička Juniperus (chráněná Evropskou unií zeměpisného označení), Liptovská borovička, Žufánek a další. První zmínka o borovičce se datuje do 16. století v oblasti Liptova a jeho pojmenování vzniklo podle slovenského názvu borievka. Podobné nápoje ve světě jsou brinjevec ze Slovinska nebo kleka, která se vyrábí v Srbsku.