Rum se destiluje z melasy nebo ze šťávy, která se získává z cukrové třtiny. Právě na kvalitě půdy a podnebí, kde cukrová třtina roste, závisí i samotná kvalita rumu. Po zpracování třtiny následuje fermentace, kdy se k základní surovině přidá voda a kvasnice. Při výrobě silnějšího rumu třeba na Jamajce jsou používány přírodní kvasinky. Následuje destilace, pak zrání rumu například v dubových sudech (díky zrání získává tmavou barvu), filtrace pro odstranění nečistot a nakonec blending, nebo-li míšení rumu. Takzvaní Master Blenders se snaží mícháním několika rumů nebo ročníků stejné značky docílit nejlepší chuti a vůně.

Poprvé slovo „rum“ (konkrétně „rubbullion“) spatřilo světlo světa dle dokumentu z roku 1651 na karibském Barbadosu a odtud se pak nápoj šířil dál do ciziny. Prvopočátky destilátu z cukrové třtiny sice sahají ještě do dávnější minulosti. Už před staletími ho pravděpodobně vyráběli Arabové na Středním východě nebo v severní Africe, ale kvůli tajným arabským spisům o alchymii, nelze tuto skutečnost ověřit. V Česku je známý nápoj „tuzemský rum“, ale vyrábí se uměle dochucením zředěného lihu rumovou esencí, proto není považován za tradiční rum pocházející z Karibiku.