Vitamín B neboli B komplex je obsažen ve velkém množství rostlinných i živočišných potravin, které jsou velice snadno dostupné. Bohaté na tento vitamín jsou luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, listová zelenina, brambory i chřest či borůvky, banány a avokádo. Z živočišných potravin je to mléko, maso (hlavně vnitřnosti – játra, srdce), kvasnice, sýry, vejce. B komplex se však vytrácí během vaření i mražení. Vitamíny B jsou charakteristické pro svůj energetický přínos metabolismu, napomáhají regeneraci pokožky a zklidňují podrážděné sliznice. Nedostatek vitamínu B je úzce spojován s únavou a vyčerpáním, proto je vhodné jej pravidelně doplňovat při psychické i fyzické zátěži, hlavně protože je rozpustný ve vodě a tělo jej vylučuje společně s močí a potem. 

Další z příznaků nedostatku vitamínu B jsou taktéž ekzémy, opary, afty, zácpa, nespavost nebo padání vlasů. Každý z osmičlenné skupiny vitamínu B napomáhá zlepšení jednotlivých funkcí. Například vitamín B1 (thiamin) je důležitý pro srdce a správnou činnost jater, vitamín B2 (riboflavin) odbourává tuky, B3 (niacin) je důležitý při stresu a depresích, B5 má vliv na růst vlasů i nehtů, B6 (pyridoxyn) snižuje výskyt oparů i aftů anebo B7 (biotin) udržuje zdravou pleť.