Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Leželi na pláži ve Španělsku, mezi ně se vylodili migranti. A začali utíkat

Autor: ČTK, simao - 
27. července 2018
17:42

Lidé leželi v poklidu na pláži Del Canuelo, když v tom spatřili rozruch na moři. Ke břehu mířil člun naplněný až po okraj migranty z Maroka. Ti v pátek odpoledne dosáhli břehů jižního Španělska. A po vylodění začali utíkat. Incident zachytili fotografové, navazuje přitom na čtvrteční střety v Ceutě, severoafrické enklávě Španělska, kde šest stovek migrantů překonalo vysoký a dvojitý plot i odpor stráží. 

Migranti, kteří vypluli z Maroka, překonali Gibraltar a vylodili se v pátek na pláži v jižním Španělsku. Právě Španělé přitom platí za ty, kteří nyní poměrně ochotně pomáhají v případě, že se některá z lodí zarazí u italských přístavů.

Podle agentury Reuters se na španělské pláži vylodilo více než 30 ilegálních migrantů. Rozptýlit se měli do okolních písečných dun a lesů. Většinou šlo o mladé muže, které se vrhli v mělčině do vody a začali utíkat za užaslých pohledů místních i rekreantů, kteří se na ně dívali z pod slunečníků.

Migranti překonali Gibraltar a z Maroka připluli na jih Španělska. Po vylodění na pláži začali utíkat Migranti překonali Gibraltar a z Maroka připluli na jih Španělska. Po vylodění na pláži začali utíkat | Reuters

Migranti přistáli na pláži u města Tarifa na jižním výběžku Pyrenejského poloostrova. Již ve čtvrtek se dostali Španělé do problémů v případě své severoafrické enklávy Ceuta. Tam přes 600 migrantů totiž proniklo právě z Maroka. Při potyčkách provázejících násilné překonání plotu utrpělo zranění 15 španělských policistů a 30 migrantů.

Migranti útočili nehašeným vápnem

Potyčky byly vyhrocené, migranti totiž vytáhli do „boje“ nejen se zápalnými lahvemi, ale i s nehašeným vápnem, které též může způsobit těžké popáleniny. „Z ničeho nic, velmi násilně“ překonali plot a někteří z nich napadli policisty, sdělila španělská civilní garda.

Enklávu Ceuta odděluje od marockého území dvojitý, šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem, který má podobným průnikům zabránit. Překonat se jej pokusilo na osm stovek běženců ze zemí subsaharské Afriky.

Migrantům se podařilo překonat na severu Afriky ploty oddělující Maroko a španělskou enklávu Ceuta Migrantům se podařilo překonat na severu Afriky ploty oddělující Maroko a španělskou enklávu Ceuta | Reuters

A velké části se to i podařilo. Migranti se skrz plot dostali pomocí kruhových pil, nůžek a dalších nástrojů, pomocí kterých se jim podařilo proříznout dráty, podotýká agentura Reuters.

Jedná se o největší průnik do Ceuty od února 2017, kdy se během čtyř dnů dostalo do této enklávy více než 850 běženců, napsala agentura AFP. Kromě Ceuty se afričtí migranti snaží dostat do Evropy i přes další španělskou enklávu Melilla. Obě se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím.

Migrantům se podařilo překonat na severu Afriky ploty oddělující Maroko a španělskou enklávu Ceuta Migrantům se podařilo překonat na severu Afriky ploty oddělující Maroko a španělskou enklávu Ceuta | Reuters

Ve srovnání s vrcholem migrační krize v roce 2015 se celkový počet migrantů znatelně snížil. Letos se jich na pobřeží Evropy dostalo kolem 55 tisíc, což je méně než polovina počtu za stejné období loňského roku, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Nicméně Španělsko nedávno překonalo Itálii jako migranty preferovaná destinace. Letos jich tam podle španělského ministerstva vnitra přišlo zatím 17 tisíc. To je dvojnásobek ve srovnání se stejným časovým úsekem loni.

linas ( 28. července 2018 20:11 )

Ano, fotka č. 21 na mě působila úplně stejně.

lynx ( 28. července 2018 13:56 )

Oh!!! Vidím samé hladové děti s nafouklými bříšky. Ty, na které vybírají peníze ty blbky před markety.

zubni.pasta ( 28. července 2018 12:09 )

Kobylky vyskály z lodě.

sores ( 28. července 2018 10:33 )

Od dětství jsem slyšel, až nastane doba že se chlap nepozná od ženské (účesem,oblečením,zmalováním a zmizí stud mezi lidmi) pak nastane stěhování národa lidí budou prchat do jiných států, nebude dlouho trvat a nastane konec planety země.Vše k tomu spěje,příroda už nás má plné zuby co s ní člověk dělá, a lidi se mění v dobytky

majojo ( 28. července 2018 09:33 )

Že ona ta Evropa nepochopila, že jde o invazi a stěhování národů? Smiřme se s tím nebo hledejme jiný globus.

Zobrazit celou diskusi