Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkový ráj v ohrožení: Turisty vyhnaly z pláže "smrtící medúzy"!

Autor: lm - 
22. května 2018
12:56

Oblíbené španělské letovisko řeší obrovský problém. K pobřeží se dostala invaze velmi nebezpečných žahavců, kvůli které museli z pláží evakuovat turisty. Jedovatá měchýřovka portugalská dokáže člověka dokonce usmrtit!

Problém se týká přibližně 120 kilometrů španělského letoviska Costa Blanca, ležícího v provincii Alicante. Nebezpečná medúza žahla jedenáctiletého chlapce, který následně s bolestmi skončil v nemocnici. Naštěstí je v pořádku a po ošetření byl propuštěn. Úřady ale v neděli nechaly pláže v oblasti pro jistotu uzavřít.

Pobřeží se totiž potýká s invazí měchýřovek portugalských, které sice připomínají medúzy, ve skutečnosti jsou ale řazeny do příbuzné skupiny polypovců. Měchýřovka může mít až 30metrová chapadla a pro člověka je žahnutí velmi bolestivé, ve vzácných případech může dokonce skončit srdeční zástavou a smrtí. Lidé by se proto při jejich výskytu neměli koupat a rozhodně by se jich neměli dotýkat, ani když jsou vyplavené na pláži.

V posledních letech dochází k invazi nebezpečných žahavců v oblíbených středomořských letoviscích čím dál častěji. Může za to především globální oteplování, díky kterému jsou moře teplejší, a také extenzivní rybolov, který likviduje jejich přirozené predátory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi