Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlna uprchlíků přes Balkán může přijít letos na podzim, varuje Orbán

Autor: ČTK, mb - 
6. září 2016
22:25

Maďarský premiér Viktor Orbán (53) varoval před další vlnou uprchlíků, která může Evropu zasáhnout už tento podzim. Orbán to uvedl na návštěvě Srbska po jednání se svým protějškem Alexandrem Vučičem (46). Turecko pohrozilo, že pokud EU nezavede bezvízový styk, zruší dohodu o přebírání běženců. Varování maďarského premiéra přichází jen pár dní poté, co britská média zveřejnila internetovou komunikaci džihádistů. Z ní vyplývá, že mezi imigranty se do Evropy dostali i teroristé a nyní čekají na povel k útoku.

„V okamžiku, kdy (loni) nebylo možné dostat se do Evropy přes moře, zvýšil se proud migrantů jdoucích balkánskou cestou. A my nemáme důvod nevěřit tomu, že se to stane i letos,“ řekl Orbán na tiskové konferenci po jednání s Vučičem.

Předseda maďarské vlády v této souvislosti poukázal na velký význam, který pro něj má plánované říjnové referendum o závazných kvótách, jimiž chce Evropská komise přerozdělit migranty mezi členské země Evropské unie. Maďarsko podobně jako některé další státy EU, včetně Česka, povinné kvóty důrazně odmítá.

Kolem osmi milionů Maďarů bude moci ve všelidovém hlasování odpovědět na otázku: „Chcete, aby Evropská unie nařídila povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

„Nechceme měnit charakter své země. Chceme zůstat Maďary, udržet si svou víru a etnické složení. Tento postoj není v těchto dnech v Evropě populární, alespoň ne mezi politiky,“ uvedl rovněž premiér.

Maďarsko nabídlo Srbsku pomoc při ostraze hranic před přívalem migrantů. Obě země se již dohodly, že dosavadní asistenci maďarských policistů na makedonských hranicích rozšíří i na hranice s Bulharskem.

Turci vyhrožují zrušením dohody o uprchlících

Orbánovo varování o podzimní „tsunami“ běženců zřejmě souvisí s výhrůžkami Turecka, které uvedlo, že pokud Evropská unie nezruší víza pro jeho občany, Ankara zruší dohodu o přebírání uprchlíků z Řecka. Díky této dohodě výrazně klesl počet uprchlíků mířících do Evropy tzv. balkánskou trasou. V případě „znovuotevření“ trasy by se do pohybu mohly dát až 3 miliony běženců, kteří jsou v současné době v Turecku.

Britská média navíc před pár dny zveřejnila komunikaci islamistů, ze které vyplývá, že do Evropy proniklo mnoho džihádistů předstírajících, že jsou utečenci. „Zřídili jsme mnoho buněk. Islám zaseje strach v jejich zemích a v každém domově. Je naplánováno mnoho útoků, v různých formách,“ stálo v korespondenci teroristů.

Bezpečnostní experti už delší dobu upozorňují na to, že mezi 1,5 milionu uprchlíků, kteří dorazili loni do Evropy, se skrývají i teroristé. I když se jedná o procentuálně zanedbatelné číslo, v důsledku může jít o stovky lidí. Islámský stát se navíc netají tím, že plánuje koordinované útoky ve stejný čas v různých evropských zemích. Panují také obavy, že se mnoho „západních“ bojovníků Islámského státu vrátí do Evropy kvůli pokračujícím územním ztrátám teroristické organizace v Sýrii a Iráku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi