Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Půjdou za katr: V Maďarsku potrestal soud uprchlíky za překročení hranic

Autor: ČTK - 
1. července 2016
17:26

K trestům odnětí svobody a následnému vyhoštění ze země odsoudil v pátek soud v jihomaďarském Szegedu migranty ze Sýrie a Iráku, kteří se loni v září účastnili nepokojů na hraničním přechodu se Srbskem v Röszke. Verdikt padl na základě zákona z loňského podzimu, podle nějž hrozí za ilegální překročení hranice až pět let vězení, informovala agentura MTI.

Šest migrantů poslal soud za ilegální překročení hranice na 14 měsíců do vězení a nařídil jejich následné vyhoštění z Maďarska spojené se zákazem vstupu do země na čtyři roky. Muže, který dával megafonem davu protestujícímu proti uzavření maďarsko-srbské hranice pokyny, odsoudil soud na tři roky.

Dvěma mužům, z nichž jeden je upoután na invalidní vozík, soud kvůli špatnému zdravotnímu stavu uložil 12měsíční podmíněný trest vězení a rovněž nařídil jejich vyhoštění. Dvanáct měsíců podmíněně dostala také zrakově postižená žena, kterou však kvůli dřívějšímu udělení azylu soud vyhostit odmítl.

Szegedský soud odsoudil devět Syřanů a jednoho Iráčana na základě zákona, který vstoupil v platnost jen krátce před nepokoji na hraničním přechodu Röszke, kterých se migranti účastnili.

Devět z odsouzených soud nechal na místě propustit vzhledem k tomu, že ve vazbě pobývali od loňského září. Desátý muž, který dostal tříletý trest, se na místě odvolal.

Maďarskem loni prošlo více než milion migrantů, kteří se do Evropy dostali z Turecka přes Řecko. Budapešť je po jisté době pustila ze svého území dál na západ. Většina z nich prošla Rakouskem do Německa či dál do Skandinávie. Maďarsko následně přistoupilo ke stavbě plotu podél své jižní hranice.

Od březnového uzavření dohody Evropské unie s Tureckem se počet migrantů putujících přes Balkán do střední Evropy výrazně snížil. Přes Maďarsko ale nadále prochází tisíce lidí. Celkem letos zemí prošlo už asi 20 000 migrantů.