Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vznikne Idomeni 2? Stovky uprchlíků uvízly na srbsko-maďarských hranicích

Autor: Daniela Soukalová, ČTK - 
8. července 2016
05:30

Na srbsko-maďarských hranicích uvízly stovky uprchlíků. Například v příhraničním kempu v Horgoši je zhruba 500 lidí, nemají tam lékařskou péči, základní hygienické zázemí ani toalety. Na den pak dostávají půl litru vody, chleba a sardinky. Navíc každý den tam přijíždějí další autobusy z Bělehradu a v nich jsou další migranti. Podle českých dobrovolníků je proto možné, že tam vznikne druhé Idomeni. Tedy tábor z hranic Řecka a Makedonie.

„Jeden kemp je přímo u hranic v Horgoši, kde je necelých 500 lidí, další v tranzitním území hraničního přechodu Kelebija (cirka 200 osob). Lidé si tam vytvořili provizorní tábor ze stanů a dek od dobrovolníků. Čekají tu totiž týdny, někteří i třeba měsíc, než projdou přes hranice. Třetím místem, kde působí mezinárodní dobrovolníci a UNHCR, je autobusové nádraží v Subotici,“ popisuje koordinátor spolku Pomáháme lidem na útěku Jan Zeman. 

Podle analytika spolku Dalimila Petriláka se tam situace zhoršuje. Uprchlíci prý nemají dostatek jídla, pitné vody a nemají ani přístup ke zdravotní péči. Navíc na srbsko-maďarské hranici zůstávají i několik týdnů, protože je oficiálně zavřená a maďarská policie pouští do země přibližně 15–20 lidí za den. Do tranzitních míst navíc nemají přístup neziskové organizace až na výjimky, jako je Červený kříž. Vysoké teploty situaci ještě zhoršují.

Tisíce lidí v táboře nebudou, stovky ale ano

Na hranicích tak může vzniknout tábor podobný tomu, který byl v řeckém Idomeni, i když s menším počtem uprchlíků. „Tedy ve smyslu ne-kvality toho pobytu na místě, nedostatečné lékařské péče, špatných podmínek. Ty tisíce ale ne, nemají se tam zatím odkud vzít,“ míní předsedkyně spolku Zuzana Lenhartová s tím, že na srbsko-maďarské hranice přicházejí právě lidé z Idomeni, případně Afghánci po souši z Turecka.

Připomeňte si, jak to vypadalo v Idomeni:

Video  Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství  - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Na srbsko-maďarské hranice už vyslali takzvaný Czech Team, tedy české dobrovolníky, kteří uprchlíkům rozdávají deky, spacáky, oblečení, hračky pro děti. Na místě pak za zhruba třicet tisíc korun nakoupili hlavně stany a další potřebné věci.

Podle světových agentur je zvýšeným počtem migrantů na srbském území znepokojen i tamní ministr práce Aleksandar Vutin. A vyjádřil politování nad tím, že sousední Chorvatsko a Maďarsko nechávají Bělehrad, ať si s problémem poradí sám. V Maďarsku totiž od úterý platí nové předpisy, které umožňují vracet přes hranici migranty dopadené do osmikilometrové vzdálenosti od hranic. 

Přitom přes Srbsko loni a na počátku letošního roku prošly statisíce uprchlíků mířících po balkánské trase do západní Evropy. Příliv ustal v březnu po rozhodnutí několika států uzavřít své hranice. Malé skupiny migrantů – několik stovek denně – ale pokračují ve snaze tajně pronikat přes hranice na západ.

Podle srbských úřadů je v zemi až 2000 uprchlíků

Jen v noci ze středy na čtvrtek podle Vutina dorazilo z Bulharska 334 uprchlíků a z Makedonie dalších 158. Obává se přitom, aby Srbsko nezůstalo v této migrační krizi osamoceno. „Zdá se mi, že naše humánní chování vůči uprchlíkům je vnímáno jako naše slabost, a proto žádám o tuto schůzi,“ upřesnil. 

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Srbska každý den přicházejí stovky uprchlíků. Většina míří k hranicím s Maďarskem. Momentálně je asi 1000 uprchlíků na severu Srbska, dalších 650 je v utečeneckém centru v Bělehradě, řekla agentuře AFP mluvčí UNHCR. Podle srbských úřadů je v zemi 1000 až 2000 uprchlíků, z nichž většina chce pokračovat v cestě na západ. Jde ale o výrazně nižší počty než za vrcholu migrační vlny, kdy denně přicházelo 4000 až 5000 uprchlíků.