Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řekové začali vracet uprchlíky Turkům. Dobrovolníci řeší, kde dál pomáhat

Autor: sou - 
4. dubna 2016
16:20

V pondělí při úsvitu vypluly první dvě lodě s uprchlíky z řeckého ostrova Lesbos zpět do Turecka. Deportace ale podle analytika spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimila Petriláka není jediný fakt, který uprchlíky znervózňuje. Není prý totiž jasné, co bude se 40 tisíci uprchlíky, kteří jsou na řecké pevnině.

Některé signály podle Petriláka naznačovaly, že uprchlíci budou moci požádat o relokaci v rámci Evropské unie. Tamní úředníci jsou ale přetížení. Dobrovolníci tak nejspíš přesměrují své síly z Lesbu právě na pevninu

Momentálně je na místě podle informaci českých dobrovolníků velké množství novinářů. „Víme tak, že 90 procent lidí z uprchlického tábora Moria požádalo o azyl právě z důvodu, aby nebyli deportovaní a měli šanci nějak udržet a v podstatě ani Turci momentálně nechtějí říct, jak to vypadá v těch táborech na tureckém pobřeží,“ uvedl pro Blesk.cz analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák, který organizuje v Řecku české dobrovolníky. 

Uprchlíci na řecké ostrovy přitom stále přijíždějí. Jejich tok se ale snížil. Jejich počty se v průběhu víkendu pohybovaly v řádkách stovek lidí. Takzvaný Czech team na nich nejspíš bude svou aktivitu uzavírat.

„Pokud se nezvýší počty nově příchozích uprchlíků, do táborů v podstatě přístup není, jsou z nich spíše detenční centra, a tím pádem tam není úplně co dělat,“ vysvětluje Petrilák s tím, že na Lesbu je momentálně desetičlenný tým, který by se v případě ukončení tamních aktivit přemístil do Idomeni, kde je stále velice špatná situace.

Není jasné, co bude s uprchlíky na řecké pevnině 

Momentálně má být podle Petriláka většina pozornosti věnována relokacím do Turecka, ale o tom, co se bude dít se zhruba 40 tisíci uprchlíků na řecké pevnině, nikdo prý moc nemluví.

„Měli jsme určité signály, že se alespoň někteří můžou hlásit do relokačního programu, což by znamenalo možnou cestu do dalších států Evropské unie, ale poslední dny to vypadá, že jsou tamní úředníci přetížení a nejde se na ně pořádně dobouchat a úplně nějakou perspektivu momentálně nevidíme,“ upřesňuje Petrilák. 

Čím dál napjatější jsou i uprchlíci v Idomeni. „Neznervózňuje je jen deportace lidí do Turecka, ale také fakt, že už měsíc bydlí v naprosto nepřijatelných podmínkách. Idomeni nikdy nebyl uprchlický tábor. Je to provizorní stanové městečko s turistickými stany. Lékaři bez hranic tam umístili velké vytápěné stany, do kterých se uprchlíci mohou schovat, když prší,“ upozorňuje Petrilák s tím, že oficiální uprchlické tábory jsou přeplněné.

Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici | Blesk - Jarmila Hluchá a Václav Lang

„Když jsem tam byl, tak jsem mluvil se zkušenějšími lidmi, kteří byli například v táborech na Blízkém východě. A ti řekli, že tohle je jedno z nejhorších, co kdy viděli,“ tvrdí Petrilák. Tábor nemá žádnou organizovanou infrastrukturu a ani neexistuje oficiální s řeckou vládou.

V Idomeni uprchlíci žijí v bídě už měsíc

Podle Petriláka je situace na řecké pevnině katastrofální. I když se tam počasí začíná zlepšovat a tolik neprší, je situace pro uprchlíky velice špatná a beznadějná. Ani lékařská péče prý není dostačující.

„To už ale není na dobrovolnících, aby tohle vyřešili. Ti lidé tam žijí a jsou tam déle než měsíc. Je to úplně něco jiného, než když jsme například na Balkáně řešili to, jestli tam půl den nebo den někdo zůstal na hranicích bez vody, tak jsme mu dali napít. Tady se ale řeší i psychika těch lidí,“ připomíná Petrilák. 

Uprchlíci tam nemají co dělat a nemají ani možnost někam jít. Na všech včetně dětí to podle něj zanechá hlubší šrámy. „Děti si vytvářejí svoje světy, ve kterých se snaží přežívat. Je tam řada organizací a dobrovolníků, kteří jim vymýšlejí hry a programy nebo jim pustí pohádku. Trauma se ale může projevit až ve chvíli, kdy ty děti budou dospívat a ponesou si s sebou všechny věci, které v tomto táboře viděly,“ uzavřel Petrilák.

Uprchlíci v řeckém Idomeni žijí už měsíc v katastrofálních  podmínkách: