Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci si na Slovensku libují. Iráčané azyl přijali, už se tu zabydlují

Autor: ČTK - 
4. dubna 2016
14:40

Skupina 149 uprchlíků z Iráku, kterým Slovensko na konci loňska poskytlo útočiště, byla přesídlena z uprchlického tábora do nových domovů. A její členové pokračují v integraci do společnosti. Potvrdil to Peter Brenkus z občanského sdružení Pokoj a dobro, které spolu s církví a státem pomáhají iráckým uprchlíkům na Slovensku. Podobné incidenty jako v Česku se tak u sousedů neodehrály.

Žádný ze zmiňovaných asyrských křesťanů podle Brenkuse neodmítl azyl na Slovensku, jak se tomu stalo v Česku, kde z jiné skupiny křesťanských uprchlíků z Iráku dvě desítky lidí odjely o víkendu do Německa.

„V současnosti probíhají aktivity kolem integračního procesu, jako například administrativní záležitosti či příprava k nástupu do škol,“ řekl Brenkus o postupu příprav na zapojení cizinců do života v zemi pod Tatrami. Dodal, že současně se připravuje uznání dokumentů o vzdělání či řidičských průkazů uprchlíků a také pohovory se zaměstnavateli.

Brenkus naznačil, že zejména starší lidé ze skupiny iráckých uprchlíků si hůře zvykají na život na Slovensku. „Trauma z nového prostředí je přirozené, zatím se to daří překonávat,“ řekl.

Iráčané po příletu na Slovensko loni v prosinci pobývali v azylovém táboru v Humenném na východě země, odkud se postupně přestěhovali do Nitry a okolí. Ubytování našli v církevních objektech a pomoc nabídli i obyvatelé země. Skupina asyrských křesťanů z Iráku se mezitím rozrostla o jedno dítě, které se narodilo již na Slovensku.

Přesídlení uprchlíků z Iráku předchozí jednobarevná vláda premiéra Roberta Fica, který stojí i v čele nového koaličního kabinetu, uskutečnila coby dobrovolný příspěvek k řešení migrační krize. Bratislava loni odmítla přerozdělování běženců v EU na základě kvót a rozhodnutí většiny členských států evropské osmadvacítky o kvótách napadla u unijního soudu.

Na základě kvót by Slovensko mělo převzít mnohem více migrantů, než je zmiňovaný počet iráckých uprchlíků, kterým země poskytla útočiště.