Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České děti to s penězi umí líp než jejich rodiče. Jsou víc zodpovědné

Autor: ula - 
5. dubna 2016
11:52

Heslem „vydělám – hned utratím“ se řídí každý pátý Čech. Slováci jsou mírně zodpovědnější. Poláci a Bulhaři jsou na tom ještě hůř, ti nespoří téměř vůbec. Nejzodpovědnější jsou ve spoření děti. Vyplývá to z průzkumu pro společnost Profi Credit.

Pravidelně každý měsíc spoří v Česku 53 % lidí, v průměru si odložíme stranou 1 700 korun. Každý pátý z nás ale utratí vše, co vydělá. Slováci jsou
v tomto směru zodpovědnější. Nějakým způsobem spoří 81 % z nich, heslem „vydělám – utratím“ se řídí jen 18 % našich východních sousedů.

Evropané spoří neradi

Poláci a Bulhaři jsou ale ještě nezodpovědnější. Pravidelně každý měsíc spoří v Polsku jen třetina lidí, čtvrtina Poláků si nedává stranou žádné peníze. Nejhorší je situace v Bulharsku. Tady má pravidelnou formu spoření jen necelá čtvrtina (23 %) lidí. Naopak 36 % Bulharů nemá v záloze žádnou finanční rezervu.

 „Jsou to alarmující čísla s ohledem na to, že by si každý měl udělat finanční polštář na horší časy. Obecně platí, že bychom si měli každý měsíc odkládat zhruba 10 % příjmu,“ říká marketingová ředitelka PROFI CREDIT Dana Hakavcová.

1700 českých korun

V Česku si lidé v průměru spoří měsíčně 1700 korun, více než polovina z nás si ale odkládá stranou maximálně tisícovku. V okolních zemích jsou výše pravidelných úspor vyšší.

Na Slovensku se průměr naspořené měsíční částky blíží v přepočtu 1 900 korunám. Poláci si v průměru dají stranou přes 2100 korun a Bulhaři přes 2000 korun. „Po odečtení nutných výdajů zbydou více než polovině Čechů (53 %) maximálně tři tisíce korun. Podobně jako my jsou na tom Slováci,“ komentuje výsledky Hakavcová. Necelé tři tisíce korun zbývají v průměru také Polákům. Nejmíň peněz mají k dispozici Bulhaři. Polovině z nich zbude po zaplacení nutných výdajů v peněžence v přepočtu jen patnáct stovek.



Schopnost spořit ubývá s věkem

České děti zřejmě znají cenu peněz. Dvě třetiny českých dětí si ukládají alespoň část kapesného stranou a šetří si ho na vysněný dárek nebo zábavu. Jsou dokonce šetrnější než děti na Slovensku, v Polsku nebo v Bulharsku. 13 % malých Čechů si šetří dokonce celé kapesné, jen každé čtrnácté dítě v Česku utratí všechny peníze od rodičů hned, jak je dostane.

provokaterka ( 6. dubna 2016 14:23 )

Kecy,kecy,kecy.

Zobrazit celou diskusi