Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Dodávku s těly uprchlíků odtáhli na veterinu. Merkelovou nález mrtvol pořádně otřásl

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2015
19:31

Hledali bezpečí, narazili však na zrádné převaděče a našli smrt. Těmito slovy komentovala rakouskou tragédii kancléřka Angela Merkel. Dodávku s mrtvými uprchlíky mezitím odtáhli z místa nálezu na veterinární stanici. Zatím ji však neotevřeli. Proč?

Vozidlo, kde Rakušané našli mrtvé uprchlíky, ve čtvrtek odpoledne bylo odtaženo do bývalé příhraniční veterinární stanice v Nickelsdorfu, kde jsou vhodné podmínky pro ohledání mrtvých těl. Nákladní vůz dosud nebyl otevřen. Nejdřív prý musí být vytvořeny odpovídající teplotní podmínky. Po ohledání mají být těla ještě v pátek převezena k pitvám do Vídně. Tyto informace sdělil ve čtvrtek v podvečer novinářům policejní šéf v rakouské spolkové zemi Burgenland Hans Peter Doskozil.

Mrtví tam byli až dva dny

Rakouský policejní šéf odhadl, že lidé v chladírenském voze mohli být mrtví až dva dny. Podle dosavadních zjištění byli mrtví už před vstupem vozidla na rakouské území. Vůz se přitom podle prvních důkazů nacházel ve středu ráno u Budapešti a kolem 9:00 SELČ už byl těsně před maďarsko-rakouskou hranicí. Tu pak přejel pravděpodobně v noci.

Doskozil potvrdil, že rakouští policisté spolupracují s kolegy ze sousedních zemí, především z Maďarska, odkud dodávka přijela. Policejní mluvčí rovněž poznamenal, že není možné kontrolovat všechny nákladní automobily, které projíždějí po dálnici dálnici A4, kde byl dnes vůz objeven. Tento typ nákladního automobilu, tedy chladírenský vůz, navíc není obvyklým prostředkem pro pašování uprchlíků.

Společnost Hyza, patřící do impéria českého miliardáře a ministra financí Andreje Babiše, reagovala, že zmiňované vozidlo už v minulosti prodala. Úřad maďarského premiéra uvedl, že vozidlo mělo maďarské registrační značky.

Přesný počet mrtvých uprchlíků v chladírenském voze odstaveném nedaleko rakousko-maďarské hranice by měl být znám v pátek dopoledne. Doskozil potvrdil, že ve voze, jenž dříve patřil slovenské drůbežářské firmě Hyza, bylo více než 20, možná až 50 lidských těl, a že šlo s "velmi, velmi vysokou pravděpodobností o uprchlíky". Příčinu úmrtí pak rakouští soudní lékaři v každém jednotlivém případě určí v příštích dnech. 

Zděšená Angela Merkel

O hrůzném nálezu promluvila i německá kancléřka Angela Merkel. Ta je prý zprávou o mrtvých běžencích nalezených v Rakousku otřesena. Kancléřka to řekla na tiskové konferenci ve Vídni, kde se účastní summitu západobalkánských zemí. Podle agentury Reuters také prohlásila, že je třeba uprchlickou krizi solidárně rychle vyřešit. "Jsme samozřejmě všichni hrůznou zprávou otřeseni," řekla Merkel. "Připomíná nám to, že musíme problém přistěhovalectví vyřešit rychle a v evropském duchu, to znamená v solidárním duchu," dodala.

Na Twitteru komentoval nález těl uprchlíků nedaleko slovenských hranic i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Musíme důsledně stíhat a trestat převaděče, pro které lidský život neznamená nic. Je nutná spolupráce zemí EU, abychom tomuto vydělávání na lidském neštěstí dokázali čelit," míní ministr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi