Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dobrá zpráva pro prácechtivé: Firmy plánují velké nábory, stále jim chybí lidé

Autor: ČTK, Mii - 
13. června 2017
11:20

Čeští zaměstnavatelé plánují nabírat nové zaměstnance i ve třetím čtvrtletí. V menších firmách do 250 zaměstnanců ale tempo náboru zpomaluje – není dostatek volných lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu pět procent zaměstnavatelů, naopak tři procenta očekávají snižování počtu zaměstnanců. Na 90 procent oslovených uvedlo, že během čtvrtletí změnu nechystá.

„Nezaměstnanost láme historické rekordy, nicméně se zdá, že čtyři procenta v České republice je limit, pod který se může ekonomika jen velmi těžko dostat,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup pro ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová. Většina firem naráží na nedostatek vhodných uchazečů. To vede k rychlejšímu růstu mzdové úrovně, investic do rekvalifikací a k náborům pracovních sil ze zahraničí.

Nové zaměstnance plánují nabírat společnosti zaměřené na ubytování a stravování a společnosti zaměřené na stavebnictví a logistiku. To souvisí s letní sezonou, která těmto odvětvím přeje. Pokles počtu zaměstnanců očekávají společnosti podnikající ve finančnictví, těžbě nerostných surovin a zemědělství.

Větší optimismus projevují velké společnosti. Z firem s více než 250 zaměstnanci očekává ve třetím čtvrtletí nábor nových sil 31 procent a pokles čtyři procenta. U společností do deseti zaměstnanců čekají nárůst zaměstnanosti čtyři firmy ze sta, tři procenta předpokládají snižování počtu zaměstnanců.

VIDEO: Pravá práce snů? Zde jsou lidé placeni za ležení:

Video  Práce snů: Firma platí zaměstnance za polehávání!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi