Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přes dvacet tisíc lidí vyrazilo na pochod Praha - Prčice

Autor: ČTK - 
20. května 2017
15:00

Na 52. ročník pochodu Praha - Prčice se dnes vydalo přes 20.500 turistů, oproti loňsku zřejmě ubylo lidí na krátkých trasách, naopak dlouhé trasy mají počet účastníků stabilní.

Podle pořadatelů mohlo některé turisty odradit chladnější a větrné počasí. "Je to paradoxní, protože když máte tak, jak bylo třeba loni, že je opravdu vedro a krásně, tak se chodí mnohem hůř a je to podstatně náročnější," řekl za pořadatele Petr Karlovský z Klubu českých turistů.

Podobně jako v minulých letech mohli pěší vybírat z 16 tras a cyklisté ze čtyř. Kromě toho nechyběla třináctikilometrová trasa pro vozíčkáře, projelo jich ji více než osmdesát. Největší zájem mezi chodci je tradičně o trasy kolem 30 kilometrů, tedy ty nejkratší. Dětskou pěší trasu dlouhou 23 kilometrů letos absolvovalo kolem 2000 malých turistů.

Nejdelší trasa pro pěší z Prahy měří 70 kilometrů, nejkratší, třicetikilometrová, vede ze Sedlčan na Příbramsku. Účastníci pochodu obdrží také suvenýr, plastovou botu, ta letošní má fialovou barvu, ale podle některých se blíží spíše odstínu starorůžové.

Pro cyklisty byly připraveny čtyři trasy z Prahy, Milevska a dvě z Tábora včetně jedné, určené pro děti. Oproti loňsku bylo podle Karlovského cyklistů méně, opět za tím bylo zřejmě počasí, především vítr.

Legendární pochod se bez přerušení koná od roku 1966, kdy se necelá pětistovka turistů vydala překonat vzdálenost 100.000 loktů českých, což odpovídá zhruba 60 kilometrům. Nejhojnější účast zaznamenali organizátoři v roce 1981, kdy na trasy vyšlo přibližně 35.000 lidí.

Na záznam pochodu Kulturou proti antisemitismu se podívejte ve videu:

Video  Pochod Kulturou proti antisemitismu.  - Tadeáš Provazník, Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi