Čím to, že se teď sešlo tolik oprav? Může za to i fakt, že příští rok oslavíme 100 let od vzniku republiky.

„Já si myslím, že to má celkem zásadní souvislost. Třeba co se týká Staroměstské radnice, tak jsme opravdu chtěli, aby byla zpět v tom hávu někdy v září roku 2018, tedy měsíc před 28. říjnem, kdy budeme slavit 100 let republiky,“ řekl pro pořad Selfie z Prahy radní pro památkovou péči Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Stejná situace je i u Národního muzea. „Tak tam to je naprosto jasné. Když vláda přijímala tisk ohledně rekonstrukce Národního muzea, myslím, že to bylo před čtyřmi lety, tak cíl byl jasný: zrekonstruovat do října 2018,“ popsal radní.

Do tohoto termínu se měla původně stihnout také oprava Opery. Kvůli průtahům s vysoutěžením zhotovitele se ale má otevřít až koncem roku 2019.

Podle radního Wolfa však památky pod lešením nejsou pro Prahu nevýhodou. „Co se týká handicapu, tak není. Když se podíváte na Řím, kde se opravuje Coloseum, tak i celé Coloseum je zavřeno,“ dodal Jan Wolf.

Naštěstí Praha je památek tak plná, že turisté si i bez těchto významných přijdou na své.

Na reportáž o opravovaných památkách se podívejte v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Lidé si vozí z Prahy ošklivé fotky: Proč? A Karlův most (ne)plní přání: Co děláme špatně? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!