Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tuna odpadků i lednička v Brdech: Turisté vyrazili do otevřené vojenské oblasti

Autor: bud - 
20. května 2017
07:03

Více než tunu odpadu posbírali minulý víkend dobrovolníci z lesů Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy. Našli tam kusy železa, pneumatiky i ledničku. Vzhledem k tomu, že oblast byla veřejnosti zpřístupněna teprve před necelým rokem a půl, vypadá toto číslo děsivě. Podle vedoucího Bohumila Fišera ale nejde o nic dramatického. „Turisté přírodu nijak zvlášť nelikvidují,“ řekl pro Blesk.cz s tím, že větším problémem jsou spíše místní obyvatelé, kteří v přírodě vytvářejí malé skládky.

Každý den projde přírodou CHKO Brdy 11 až 110 lidí, o víkendech asi o polovinu více. Bývalý vojenský výcvikový prostor byl pro veřejnost otevřen před necelým rokem a půl a do tamních lesů a panenské přírody vyrážejí tisíce turistů.

Mezi nimi i Zuzana (28), která Brdy nedávno navštívila, protože chtěla vidět dříve zcela nepřístupná místa. „Nebyl to výlet do přírody, jaký znám z jiných chráněných krajinných oblastí. Turisté musejí využívat asfaltované cesty, což není vždy úplně komfortní. Většinu naší trasy totiž lemovala varování o neodminovaných lokalitách, kde byl pohyb pouze na vlastní nebezpečí kvůli nevybuchlé munici,“ vzpomíná na výlet s přáteli.

Vojenský újezd Brdy Vojenský újezd Brdy | David Malik / Blesk

Při své cestě potkávala hlavně lidi na kole, ale jak sama říká, na davy turistů rozhodně nenarazila. Naopak, když zašla hlouběji do lesů, potkala u rybníku divoká prasata. „Zřejmě se šla k rybníku napít, jednomu se ale zřejmě něco stalo, protože příšerně kvičelo. Začali jsme se hlasitě bavit, dupat a tleskat, abychom na sebe upozornili. Po zhruba 10 minutách prasata odešla,“ říká Zuzana.

Turisté přírodu neničí, skládky dělají místní

Při návštěvě se snažila být k přírodě co nejšetrnější a všechny odpadky vzala s sebou. Podle vedoucího CHKO Brdy Bohumila Fišera se stejně chová většina turistů. „Likvidace z pohledu turistiky nenastává. I ta okrajová část je zatím stále čistá, hlavně oproti jiným oblastem,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že mnohem větším problémem jsou místní obyvatelé.

Právě lidé z okolních obcí se obávali, že otevření dříve nepřístupné oblasti a s tím související nájezdy turistů budou mít na neposkvrněnou přírodu fatální dopady. Jenže to vypadá, že turisté se chovají slušně a odpadky na okraj lesů vozí hlavně místní. Ukazuje to i velké čistění z minulého víkendu. Do brdských lesů vyrazilo 40 dobrovolníků, kteří v nich posbírali více než 1200 kilogramů odpadu.

„Je tam také velké množství odpadu, který nedělají návštěvníci, ale místní. Lidé tam odvážejí staré pneumatiky, železa nebo jiné staré záležitosti. Když v lese najdete starou ledničku, tak ji tam asi nepřinesl turista s batohem na zádech nebo na kole,“ řekl Fišer. Dodal, že část odpadu je ještě z doby, kdy vojenský prostor fungoval.

Podívejte se na Brdy z výšky. Dron tam zachytil požár:

Potvrzuje to i Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků, které mají oblast jako správce na starost. „Jsme mile překvapeni, protože lidé se chovají k brdské přírodě dobře. Tuna odpadu může na první pohled vypadat hrozivě, ale při tom provozu, který v Brdech je, to není hodně. Ten odpad se vyskytuje hlavně na okraji té chráněné krajinné oblasti. V srdci Brd je situace lepší,“ uvedl Sotona pro Blesk.cz. Podobná je podle něj situace i v jiných CHKO.

Nebezpečné táboření

Podle Fišera je větším problémem rozdělávání ohňů. „Jsou určitá místa, kde je těch ohnišť 10 až 15 a přitom vznikají nová. Je to nebezpečné, protože pod tím není prohořená hrabanka. A když oheň není úplně dokonale uhašen, tak to může prohořet a začít hořet les i 50 metrů od toho, kde se to ohniště udělalo. A díky tomu, že to území je rozsáhlé, je tohle problém,“ popsal Fišer.

V budoucnu by do CHKO Brdy mohlo zamířit řádově více lidí. V současné době totiž ještě oblast není zcela odminovaná a chybí asi polovina turistického značení. Tyto značky by měly být podle správců dokončeny během letošního roku.

Podívejte se na velkou fotogalerii, která ukazuje krásu bývalého vojenského újezdu v Brdech:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi