„Budínský všem tvrdil, že to je skládka, že je na ni povoleno ukládat výkopky, stavební suť a podobně. Skládka byla založena ilegálně. Peníze, které měly končit v obecní kase, končily ale v rukou soukromé osoby,“ říká zastupitel Jan Šostek (46).

Soud dal Šostkovi za pravdu: Budínského uznal vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jako vůbec prvního v Česku starostu usvědčovaly srovnávací letecké snímky skládky z let 2003, 2006 a 2009. Ukazují, jak postupně skládka bobtnala.

„Snímky nic nedokazují. Navážka se rozhrabávala. Nerozšiřovala se,“ oponuje starosta. Jakoukoliv vinu a podvod okolo skládky odmítá. „Kauzu považuji za spiknutí proti mé osobě. Někteří by mě tady viděli rádi pod zemí a k tomu nemám nyní daleko,“ reaguje Antonín Budínský.

Má za to, že ti sousedé, kteří ho anonymně udali, se mu mstí za to, že jim jako starosta »nešel na ruku«. „Nejsem podvodník ani zloděj. Mám 14 tisíc penze, na účtech nic. Celých 16 let se mě snažili dostat do zastupitelstva. Neuspěli. Mstí se dodnes,“ dodává.

Šostek upozorňuje na další záležitost: „Pouhý měsíc po zahájení soudu převedl starosta všechen majetek bezplatně na své dva syny!“ Starosta reaguje: „Jsem starý a nemocný, proto ten převod. Vím, že kdybych byl odsouzen pravomocně, přepis neplatí.“

Proti rozsudku se odvolal

V Bruntále starostu trestali roční podmínkou a také náhradou škody ve výši 1 258 400 korun. Odvolání proti rozsudku projedná ostravský krajský soud ve čtvrtek 9. května.

Škoda je prý mnohem vyšší

Starostovi odpůrci spočítali, že během let lidé svezli na skládku 12 500 metrů krychlových odpadu, což při ceně 350 korun za metr činí přes čtyři miliony. Do obecní kasy připutovalo ale jen něco přes milion. A to znamená rozdíl více než tří milionů.

Už jednou Budínského odsoudili kvůli anonymnímu udání, které se týkalo bývalé celnice. Tehdy starostu zbavil viny až Nejvyšší soud v Brně. Dle konečného verdiktu se tehdy starosta neobohatil.

Fotogalerie
6 fotografií