Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Studenti proti Orbánovi: Po demonstraci chtějí v Praze podporu V4

Autor: mah, ČTK - 
8. dubna 2017
16:48

V sobotu se před maďarským velvyslanectvím v Praze sešlo asi sto lidí. Ti chtěli vyjádřit podporu Středoevropské univerzitě v Budapešti (CEU). Účastníci také podepisovali dopis premiérovi Viktoru Orbánovi, v tom vyjadřují svůj nesouhlas s omezováním zahraničních vzdělávacích institucí v Maďarsku. 

Podle jedné z pořadatelek, studentky Sáry Vidímové, schválil v úterý maďarský parlament zákon, který znemožní pokračování činnosti Středoevropské univerzity na maďarském území. „Schválená novela vysokoškolského zákona stanovuje nové podmínky pro možné působení zahraniční vysoké školy na území Maďarska, jejichž kombinace znemožní další fungování Středoevropské univerzity v Budapešti. Jakkoli vláda argumentuje politickou neutralitou zákona, jsme přesvědčeni, že se jedná o útok na liberální hodnoty, které daná instituce ztělesňuje,“ uvedla.

Na podporu univerzity, která původně vznikla v Praze, vystoupil i její bývalý rektor Josef Jařab a další akademici. Na konci zhruba půlhodinového shromáždění vytvořili účastníci společnou fotografii, kterou chtějí také poslat Orbánovi.

„Chceme podpořit kolegyně a kolegy aktuálně protestující v Maďarsku a zároveň upozornit na znepokojivý vývoj v Evropě. Nejedná se totiž o první mocenský zásah do akademických svobod. V nedávné době jsme byli svědky drsných čistek na tureckých univerzitách a pokusů ruské vlády zavřít Evropskou univerzitu v Petrohradu,“ dodala Vidímová. Účastníci shromáždění také vyzvali představitele české vlády, aby využili vztahů, které se zeměmi visegrádské čtyřky mají, a postavili se nejen za české studenty a akademiky, kteří na CEU působí, ale také za akademické svobody, nezávislé bádání a volný přístup ke vzdělání.

Středoevropskou univerzitu v roce 1991 v Praze založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Středoevropská univerzita v Maďarsku působí od roku 1996.

babamotorkarka ( 9. dubna 2017 14:15 )

Dnes přijímají na SŠ čtyřkaře z dělnických rodin, a pak to takto vypadá ! Hovada jdou stávkovat proti Orbánovi. Vivat Orbán ! Vy, junioři, kteří nemáte zabedněnou palici, napište petici pro Orbána a že k němu Češi vzhlížejí, že mu děkují za odvahu, jako jedinému chlapovi s koulemi v EU !

babamotorkarka ( 9. dubna 2017 14:11 )

Souhlas ! To se nenajde v ČR grupa studentů, kteří by napsali Orbánovi, že Češi ho zbožňují jako jediného chlapa v EU s gulemi, krůtí brko ?!

boxer ( 9. dubna 2017 13:18 )

Rozsekat jim prd.ele smradům !!! A podmínečně vyloučit.

308win ( 8. dubna 2017 18:53 )

Mohou studovat protože školy mají za každého peníz jinak by takový netáhla sotva dokončila ZDŠ

CAVESMAN ( 8. dubna 2017 17:39 )

jak takový bezmozci můžou studovat ? Kam se vytratil rozum ?

Zobrazit celou diskusi