Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemědělci si zvolili nového šéfa. Jandejsek se zaměří na dumpingový dovoz

Autor: ČTK, deb - 
16. března 2017
15:20

Novým prezidentem Agrární komory ČR zvolili delegáti na sněmu v Olomouci Zdeňka Jandejska (62), ředitele firmy Rabbit Trhový Štěpánov. V čele komory nahradil Miroslava Tomana (57), který už nekandidoval. Jandejsek byl jediným kandidátem, mezi své priority řadí například omezení zahraničních dovozů potravin za dumpingové ceny. Dále také vyšší podporu státu intenzivní živočišné výrobě a citlivým komoditám.

Pro Jandejska ve čtvrtek hlasovalo 130 z 188 delegátů sněmu. „Je to silný mandát, který jsem nečekal, protože moje vystoupení nikdy nebyla uhlazená a taková, jaká jste chtěli slyšet,“ komentoval svoje zvolení Jandejsek, který komoru povede následující tři roky. Po svém zvolení novinářům řekl, že v čele agrární komory se chce zaměřit na národní dotace, problematiku takzvaného zastropování dotací a dumpingové dovozy, jež podle něj likviduji tuzemský trh.

Produkce tuzemského zemědělství by podle Jandejska měla jít v příštích letech nahoru. „Poklesy se, doufám, zastavily a je to trvalý jev. Pokusíme se, aby se tuzemské potraviny a zemědělské produkty dostávaly na vyšší úroveň a mohli jsme našim potomkům nabídnout naše zboží a ne dovezené ze 2000 nebo 3000 kilometrů,“ podotkl.

Jandejsek chce, aby v příštím programovacím období EU nebyl stanoven strop plateb pro velké podniky. O něm se hovořilo při přípravě současného sedmiletého dotačního období. Evropské orgány původně počítaly s krácením dotací u velkých farem nad ročním stropem 300 tisíc eur (8,1 milionu korun, pozn. red.) o 40 procent, následně ale bylo krácení dobrovolné a daleko nižší. Podobné myšlenky se ozývají i při formování společné zemědělské politiky po roce 2020.

České výrobky za dvojnásobnou cenu

Západní státy unie podle Jandejska neúměrně dotují výrobu potravin z národních rozpočtů. České výrobky jsou pak na trhu nekonkurenceschopné, protože i přes nižší výrobní náklady jsou v prodejnách dvojnásob drahé než více dotované zahraniční výrobky.

Firma Rabbit se zabývá hlavně zpracováním kuřecího a králičího masa a mrazírenským skladováním. V rámci holdingu Rabbit CZ pracuje asi 1700 zaměstnanců, v posledních letech činil obrat kolem 6,9 miliardy Kč ročně.

Podívejte se, jak to vypadá při balení kuřecího masa:

Video  Kuřata  - Blesk - Jan Doležal
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi