Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za vepřové platíme přemrštěné ceny kvůli maržím obchodů, zuří chovatelé

Autor: bud - 
10. října 2016
05:40

Vepřové maso je zbytečně drahé a mohou za to obchodníci, bouří se čeští chovatelé prasat. Zatímco ceny vepřového za poslední roky stouply o pětinu, oni z toho nemají nic a trpí, tvrdí. Kvůli nízkým výkupním cenám prasat a nelítostné konkurenci ze zahraničí hrozí, že Česku zanikne až třetina všech prasečích chovů.

Češi vepřové maso milují a poptávka po něm je dlouhodobě vysoká. Podle posledních čísel Českého statistického úřadu byla spotřeba vepřového o 37 procent vyšší než u v poslední době oblíbeného masa kuřecího.

Za maso však v obchodech platíme zbytečně hodně peněz. Jen za posledních sedm měsíců vzrostla jeho cena podle statistiků o 18 procent. Jenže tuzemští chovatelé upozorňují, že za to nemohou – výkupní cena prasat totiž podle nich stoupla za poslední roky pouze o dvě procenta. A co zbytek rozdílu? Ten míří do kapes obchodníků, tvrdí farmáři.

„Spotřebitelské ceny rozhodně nekopírují ani v nejmenším snižování cen pro zemědělce. O cenách na pultech a v regálech rozhodují výhradně samotné obchodní řetězce a na ceny nemají zemědělci ani zpracovatelé žádný vliv,“ řekla Blesk.cz mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Podle ní je v tuto chvíli situace podobná jako ještě nedávno u mléka. Zemědělci ho prodávali pod cenou, ale zákazník v obchodě to nijak nepocítil.

Hrozí zánik třetiny chovů i propouštění?

Čeští chovatelé prasat se tak nacházejí v nepříjemné situace a musejí svá prasata prodávat pod výrobními náklady. „Situace je stále složitá, i když došlo k částečnému oživení, stále je cena nízká. Chybí ruský trh, překážejí levné dovozy ze zahraničí,“ popisuje Večeřová. Pokud se situace nezlepší, mohlo by to být pro některé chovatele fatální. „V krajním případě by mohla zaniknout až třetina stávajících chovů,“ zmínila Večeřová.

Ministerstvo zemědělství však zásadní problém v rostoucí ceně nevidí. „Domácí ceny v zásadě odvíjí od ceny na evropském trhu s největším vlivem ceny německé,“ uvedla mluvčí resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) Markéta Ježková.

Odmítá také protesty zemědělců, kteří podle svých slov svádějí nerovný souboj s přebytkovým, a tedy levnějším dovozem masa ze zahraničí. „Ceny zemědělských i průmyslových výrobců jatečných prasat a vepřového výsekového masa ve srovnání s dovozovými cenami nevykazují zásadní rozdíly,“ dodává Ježková. Podle ní jsou čeští chovatelé na světové špičce a problém vidí spíše v samotném vyjednávání s obchodníky.

žanyn ( 27. února 2017 10:05 )

Za vepřové platíme přemrštěné ceny kvůli maržím obchodů, zuří chovatelé....... Ovšem za to si mohou vesměs zemědělci sami. Kvůli vidině o statkářském bohatství si zlikvidovali družstva, dovolili Havlovi, Babišům a jim podobným uchvátit potravinářský zpracovatelský průmysl a to všechno kvůli své křupanské povaze. Takže nyní se jim všichni ti Babišové, Schwarzenbergové a jim podobní "podnikatelé" vysmívají. A mají proč - i pravdu.

Zobrazit celou diskusi