Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výrobci nesmí tajit původ masa. Víme, jak poznáte „flákotu“ plnou vody

Autor: ula - 
31. července 2016
05:48

Češi mají rádi vepřové a drůbeží maso. Často si ale zapomenou přečíst etiketu, která by měla povinně obsahovat například označování původu masa. Někteří obchodníci přitom dokonce původ masa tají. Podívejte se, co by měla obsahovat etiketa, co jednotlivé položky znamenají a na co byste se měli při nákupu zaměřit.

U každého masa je povinné označování původu. Netýká se to pouze vepřového a drůbežího masa, ale také hovězího, kozího a skopového. Povinnost uvedení se vztahuje na balené, zabalené i nebalené maso.

„U nebaleného masa musí být tato informace viditelně na nebo u pultu. Dále musí být u každého baleného i nebaleného masa k dispozici písemná informace o jméně a adrese osoby, která potravinu vyrobila, název potraviny a datum použitelnosti,“ upozorňuje mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. 

Pokud je na obalu uvedeno, že se jedná o masný polotovar, byly do potraviny přidány další látky. Jde zejmána voda nebo přídatné látky, například polyfosfáty, a na výrobku je uvedeno složení.

Mezi další povinné údaje na etiketě patří cena, cena za jednotku, označení typu obalu, apod. Naopak k dobrovolným údajům patří třeba čárový kód, díky kterému můžete zjistit zemi původu výrobce nebo způsob užití daného zboží.

Jak se správně značí maso a co znamenají jednotlivé položky na etiketě?

Jak se správně značí maso? Jak se správně značí maso? | Blesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xcarodejka ( 2. srpna 2016 14:12 )

Někdy se vepř odchová v Polsku, odveze porazit do Němec a prodává se tady. Doprava je zdarma? Značení nevěřím.

lesnismes ( 31. července 2016 15:59 )

Omyl mladej ,zcela jiste nejvetsi odpad ti vyprodukuje tva rodna hrouda !

lesnismes ( 31. července 2016 15:54 )

No vidis tak to je jeste vetsi tragedye sorry ale ziju uz tricet let v neme ku a je mi vas uprime lito,ver mi.

baronessa ( 31. července 2016 14:05 )

Hovězí svíčková za 180 korun???? Kde - letím tam okamžitě . Vždyť v řeznictví stojí skoro pětistovku, tedy pravá, ne falešná svíčková.

qwerty1805 ( 31. července 2016 12:52 )

a chalupu a chalupu dostane od táty.... hermanko hermanko nezáviď mám dvě chalupy a tři auta a musim se otáčet abych měl další a tobě přeju muslima v rodině čau /nebo aspoň podebranej nehet/

Zobrazit celou diskusi