Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hnus v bourárně masa na Plzeňsku: V chladírně hnila kila kostí a kuřecích kůží

Autor: bru/ČTK - 
21. září 2016
12:09

Veterináři našli v chladírně porcovny masa v Dýšině na Plzeňsku desítky kilogramů zapáchajících kuřecích kostí a kůží. Za porušení zákona hrozí provozovateli pokuta až 50 milionů korun. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Pejchal. Ve správním řízení bude firmě zastavená činnost. Veterináři nařídili, aby byly kosti a kůže zlikvidovány v asanačním podniku.

V chladírně se nacházelo několik přepravek naplněných kuřecími kostmi o hmotnosti zhruba 50 kilogramů. Zbývající maso na kostech jevilo známky kažení, bylo oslizlé, mělo nepřirozenou barvu a silně páchlo,“ sdělil Pejchal. Podle něj mělo podobné známky kažení i přibližně 15 kilogramů kuřecích kůží.

Přepravky s kostmi a kůžemi měly podle značení polský původ. Zásilka byla již více než dva týdny po datu spotřeby. Provozovatel navíc veterinářům nepředložil průvodní doklady zásilky a dosud ani nedodal potvrzení o likvidaci hnijících kostí a kůží. Navíc se podobného porušení zákonů dopustil i při předchozí kontrole v polovině července. „Tato skutečnost bude zohledněna ve správním řízení, což dozajista ovlivní výši udělené sankce,“ uzavřel mluvčí.

Nejde letos o jediný případ, kdy veterináři zjistili porušení zákona v podnicích zpracovávajících maso. Například na začátku září informovali o tom, že zakázali provoz neregistrovanému podniku v Dlouhoňovicích na Orlickoústecku. Tehdy nařídili likvidaci skoro 920 kilogramů masa a drobů a 390 kilogramů masných výrobků. V dubnu odhalili neregistrovaný chov drůbeže na Jičínsku. Veterináři zjistili, že zaměstnanec na porážce prováděl všechny úkony od práce s živými zvířaty až po finální dočišťování masa v jednom oděvu, což není přípustné.

SVS kontroluje více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu, a dalších 5000 maloobchodů. Od loňského roku kontrolují také restaurace a jídelny. Za chyby ve veterinární hygieně uložili loni veterináři pokuty za 22,5 milionu korun. Celkové loňské pokuty od SVS činily 25,6 milionu korun.

Podívejte se, s jakými hnusy se setkávájí inspektoři při kontrolách:


budybad ( 21. září 2016 18:47 )

Co pořád agrofert dávaj to tam všichni aby víc vydělali, je to o prachách

budybad ( 21. září 2016 18:45 )

Jo jo namele se separát a ten se může přidávat do masných výrobků jako tošení párky atd. Naše dobré normy zrušila EU už bávno. Separát z kuřecích kostí a kůží se dává všude.

pepen ( 21. září 2016 18:26 )

Co na to ČOI-jsou kontroly pravidelné co!!!!Je vidět,že se na vše kašle-ať Češi vychcípají.Máme tu nejkvalitnější ,,potraviny,, !!!Můžeme být na to hrdi v jaké prohnilé zemi žijeme!!!ČESKO-rozkradené,vytunelované-lepší to nemůže být!!!!Opravdu nastupující generace-závidím vám!!!!!Co vám tu vaši rodiče zanechají-díky jejich lhostejnost a lenosti!!!!!

sores ( 21. září 2016 17:19 )

Český řezníci prodávají draze němcům velice kvalitní naše maso a kupují od poláků jejich maso a to velmi levně a tady u nás se prodává!

sores ( 21. září 2016 12:42 )

Buďme rádi že víme toho co se provalí za špíny pouze zlomeček!!! Jinak by jsme byli než o vodě a toho co si sami vypěstujeme doma. také už nejím v putyce díky Polhreichovi. Vina ale je, že není neustále státní kontrola co by chodila po hospodách a výrobnách a nebrala licenci takovým prasat.tům!

Zobrazit celou diskusi