Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jiří přistál v Istanbulu pár minut po explozi. Pak ho „natáhl“ taxikář

Autor: sou - 
29. června 2016
11:43

Chaos, napjatá atmosféra a snaha taxikářů vydělat na cizím neštěstí - tak to vše se prý v úterý večer neslo letištní halou istanbulského letiště. Jen patnáct minut po útoku tam přistálo letadlo, na jehož palubě seděl i český ředitel vysoké školy CEVRO Institut Jiří Kozák. O útoku se dozvěděl z telefonátu se svou manželkou bezprostředně po přistání. Když se po třech hodinách dostal z letadla, chtěli ho taxikáři odvést do hotelu za šestinásobek obvyklé ceny.

Personál na palubě jim nejdříve tvrdil, že musí v letadle počkat kvůli problémům při pasovém odbavení, pak už jen opakovali, že musí počkat. „Až po nějaké chvíli na individuální dotaz členové posádky mluvili o teroristickém útoku,“ uvedl pro Blesk.cz Jiří Kozák. Čekání trvalo tři hodiny.

„Atmosféra byla poklidná, každý zřejmě chápal, že situace na letišti není jednoduchá. Personál v podstatě moc nedělal a asi ani nemohl. Letušky roznesly vodu, po dvou hodinách i malé občerstvení. Měl jsem pocit, že ani oni (palubní personál) nedostávají mnoho informací zvenčí,“ upřesnil.

Cesta přes dějiště hrůzy

Zavazadla si nakonec vyzvedli na přistávací ploše u letedla, odkud je autobusy dopravily do příletové haly, kde prý panoval obrovský chaos. „Využil jsem toho, že jsem měl jen batoh na zádech a prošel jsem přes čekající davy až k pásovému odbavení. Tam paradoxně nebyl nikdo, a odbaven jsem byl prakticky okamžitě. Všichni cestující čekali u přepážek na transfer,“ popisuje Kozák. Svou cestou musel jít i kolem míst, kde se celý teroristický útok odehrál. 

Na pásech stály nevyzvednuté kufry. Personál všechno ale hlídal a směřoval je dál z haly. „Rychle jsem si vybral peníze, abych mohl zaplatit taxi, a vyšel ven. Cesta z prostoru pro vyzvednutí zavazadel vedla přes malé skleněné dveře, nad kterými byly stopy od střelby. Na postižených místech byly popadané stropní panely a vše už zakrývaly zástěny. I přes ně však byla vidět napáchaná škoda a na zemi krev,“ popisuje Kozák s tím, že nejhorší situace asi byla v prostoru, kde obvykle čekají rodiny a řidiči na přílet pasažérů.  

Taxikáři se prý snažili vydělat na cizím neštěstí  

Celý prostor mezi touto částí a venkem byl poničený a uzavřený. „My jsme museli projít přes halu vnitrostátních letů. Překvapilo mě, jaký byl venku klid v kontrastu s chaosem uvnitř letištní haly. Personál hlídal, aby nikdo nefotil a posílal nás dál, směrem ven,“ vzpomíná Kozák. Venku viděl hlavně personál letadel, který se dostal ven služebním východem, a naváděl je směrem k jedné z bran letiště. „Domluvil jsem se s taxikářem, že mě vezme do mého hotelu. Zeptal jsem se předem na cenu. Řekl mi, že to bude podle taxametru a zhruba 100-120 tureckých lir (842-1 010 korun), tedy zhruba 2x tolik, co je obvyklé,“ míní Kozák.  

Video  Útok na letiště v Istanbulu: 36 mrtvých, 150 zraněných  - Reuters
Video se připravuje ...

Taxikář jel ještě se svým bratrem a snažili se mu lámanou angličtinou vysvětlit, že je celé město uzavřené, a tak to musí objet. Když ale dorazili k hotelu, taxametr ukázal 340 lir (2 863 korun). „Pohádal jsem se s nimi a odkazoval na informaci, že to bude kolem 120. Řekl jsem, že zaplatím maximálně 200 lir (1 684 korun) a že chci účet. Ten jsem dostal a předal jim dvě stolirové bankovky. Při vystupování na mě ještě řidič volal a ukazoval, že jsem mu dal jen stovku a dvacku. Zkoušel trik, že jsem si špatně prohlédl peníze,“ upozorňuje na trik Kozák.  

 

Říkat obvyklé Je suis nestačí 

Sám si je ale jistý, že z bankomatu dvacetilirovou bankovku neměl, a tak jen praštil dveřmi a šel do hotelu. „Taxikáři evidentně zneužili situace. Moc velkou reklamu městu nedělají ani při takovémto neštěstí. Hotel přijal speciální bezpečnostní opatření, aby se nemohl někdo nepovolaný dostat dovnitř,“ tvrdí Kozák. 

Technická obnova letiště podle toho, co viděl, nebude nijak zdlouhavá, otázkou ale zůstává, jak se do provozu promítne potřeba zvýšení bezpečnostních opatření. „A samozřejmě bych rád, aby se konečně politici spojili a začali s terorismem opravdu bojovat. Je třeba spojit síly v Evropě, přes Atlantik, ale i se státy v regionu, jako Tunis, Turecko nebo Izrael, aby se konečně něco stalo. Říkat obvyklé „Je suis...“ nestačí. Tak teroristy neporazíme,“ uzavřel Kozák.

Vše o útoku na letiště v Istanbulu čtěte ZDE >>

Prohlédněte si galerie z místa tragédie:

tarka ( 29. června 2016 22:14 )

alfin: ověř si to ty, existuje, a to navíc za ODS... http://www.ods.cz/region.stredocesky/profil/9147-jiri-kozak

tarka ( 29. června 2016 22:10 )

nehledě na to, že Jiří Kozák nepřistál v Istanbulu ale přistálo letadlo, tak 1 taxikář není všichni taxikáři, Pleskáči... A pan ředitel CEVRO by měl být dost méně trapný, ovšem asi i nějaká kačka od Pleskáčů je mu dobrá...hňup od pohledu, hlavně že je zajímavý...

naidka ( 29. června 2016 17:42 )

Není možné, aby Bleskáči nevyčmuchali ještě někoho, kdo přistál v Istanbulu po explozi ještě dříve, než pan Jiří.

nezadat1 ( 29. června 2016 13:20 )

co se diví,že ho taxikář natáhl.V rámci školení byl v Praze na stáži.

santikxauz ( 29. června 2016 11:54 )

Tomu nevěřím,že ho chtěl natáhnout turecký taxikář,to jsou přece velice hodní a mírumilovní lidé,kteří se těší na bezvízový styk,aby nás obohatili,pyrotechniků prý mají dost.

Zobrazit celou diskusi