Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Opusťte Turecko!“ vyzval Izrael turisty kvůli útokům. Česko nabádá k opatrnosti

Autor: ČTK, tmp - 
28. března 2016
13:44

Izrael vyzval všechny izraelské občany, kteří jsou právě v Turecku, aby ze země co nejrychleji odjeli. Důvodem je konkrétní hrozba útoku. Jde o druhý nejvyšší stupeň varování, jaký může k cestám do zahraničí Izrael vyhlásit. O nebezpečí v Turecku české občany informovalo v sobotu také ministerstvo zahraničních věcí.

Turecká policie v sobotu varovala křesťany a židy, že by se mohli stát během Velikonoc terčem teroristických útoků radikální organizace Islámský stát. Opatření je dozvukem atentátu, při němž 19. března v Istanbulu zemřeli čtyři lidé – tři Izraelci a Íránec.

Izraelská národní bezpečnostní rada v pondělí oznámila, že „roste riziko dalších útoků teroristických organizací, především Islámského státu, na turistické destinace a obecně na izraelské turisty“. „Doporučujeme vyhnout se návštěvě Turecka a těm, kdo tam již jsou, aby co nejrychleji odjeli,“ sděluje bezpečnostní rada v prohlášení.

Stejný stupeň varování jako pro Turecko vydal Izrael i pro Tunisko, Afghánistán a Pákistán. Vůbec nejvyšší stupeň je vydán na egyptský Sinajský poloostrov, na Somálsko, Súdán a Libyi. Izraelci mají také zákaz cestovat do Sýrie, Libanonu, Iráku a Íránu.

V souvislosti se zhoršením bezpečnostní situace na celém území Turecka vydalo doporučení i české ministerstvo zahraničí. „Doporučujeme všem českým občanům, kteří se na území Turecka zdržují, aby vždy a všude dbali zvýšené opatrnosti, a to zejména v situacích, kdy dochází ke koncentraci osob v jedné lokalitě, ať uzavřené (např. metro), nebo otevřené (např. historické památky),“ píše na svém webu.

Doporučení souvisí s atentátem z 19. března:

fotrpjotr ( 29. března 2016 05:52 )

Sluníčkáři a aktivisti tam mohou zůstat.

bum-bala-bum ( 28. března 2016 22:29 )

 Proboha co hulíš, dennodenně se každý může přesvědčit, že ty danému textu vůbec nerozumíš, všechno překroutíš a píšeš hovadiny. Kde prosím píši, že jsou muslimští isáci naši zachránci. Bože blbší už snad nikdo být nemůže. Blbko, čti a chápej text, než začneš hloupě reagovat. A ještě něco!!!! Nepodsouvej někomu ty tvý hloupý výplody, tupko!

bum-bec-bum ( 28. března 2016 16:53 )

Nikdy jsem nic proti Židům neměla, ale v poslední době myslím čím dál tím víc na Hilerova slova. Je to národ, který chce ovládnout celý svět. Už dávno převzali vládu USA a i Kanady, Amglie, Německa a jdou dál.

bum-bec-bum ( 28. března 2016 16:50 )

 Víte co je podezřelé, že se to pěkně táhne, Kuvajt, Irák, Sýrie, Turecko směrem an Evropu, ale V USA vůbec nic. Ti si odálili dvojčata a myslí si, že jim žerem, že to byli teroristi. Tady taky, Izrael varuje, aby Židé nejezdili do Turecka, Izrael tvrdí, že Brusel věděl o utocích předem, tak jako USA to věděla o dvojčtech. Jak je možné, že ani při tragedii s dvojčaty nebyl jediný Žid v budově, prý byli varováni a taky nebyl žádný Žid při jiných teroristikých útocích zabit. Proč, protože někdo ví, kde co bude a Židy varuje. Celý střední východ je v perdeli, jde to na Evropu a Izrael a Židé vládnoucí USA se nám tlemí.

prycsnima ( 28. března 2016 16:02 )

 Každý muslim má právo se odpálit kdy chce a kde chce,zabránit tomu je vysoce xenofobní a nelidské a sluníčka i E U by se moc zlobili.

Zobrazit celou diskusi