Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

SPZ na přání: Prďola je problém, Hitler na silnice může?! Jako zkratka!

Autor: Eva Pospíšilová, Milan Kolář - 
30. prosince 2015
11:34

Nechat si na značku na přání napsat »nácek« nelze. Jako vulgarita je to zakázáno. Všechny možné varianty hitlerovských symbolů ale mohou projít. Už za hranicemi se ale může taková značka pořádně vymstít.

Značky na přání si bude možné koupit už v prvních lednových dnech. Úředníci ve všech obcích s rozšířenou působností budou posuzovat, zda nápad majitele auta na originální espézetku odpovídá regulím. Budou se řídit obsáhlým seznamem jazykovědců, co všechno je vulgarismus. A na značku, která pro auto musí mít 8 znaků včetně jedné číslice, také nepropustí písmena G, CH, O, Q a W.

Potíže s policií

Jenže co když někdo přijde s nápadem dát si na značku něco takového: NHH1933, SASS1933, AH1889? Nejspíš jim to u nic netušících úředníků projde. „Takové kombinace jsou v Německu či Rakousku zakázány, protože jasně odkazují na nacismus. Žádali jsme ministerstvo dopravy, aby je také zakázalo. Ale bylo nám pouze řečeno, že se věcí budou zabývat,“ řekl Blesku mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka. Podle něj mohou mít v zahraničí s těmito značkami potíže i ti, kteří některou z kombinací zvolili náhodou – třeba podle svých iniciál AH nebo HH.

„Víme o případu cizince, který s podobnou značkou projížděl Rakouskem. Policie ho důrazně poučila, že porušil pravidla a příště musí volit trasu přes jinou zemi,“ dodal Vomáčka.

Pozor na angličtinu

Ministerstvo se ale brání, že vydalo obecný pokyn, aby nebylo na značku možné dát „slova podněcující k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel“. V něm je však trochu bezradně uvedeno, že může jít i o symboly srozumitelné přes angličtinu. V silách úředníků tak zřejmě nebude uhlídat všechny možné závadné kombinace. Žádný seznam striktně zakázaných skupin znaků, jak je tomu u sousedů, totiž k dispozici nebudou mít.

„Konečné posouzení a schválení textu značky na přání bude na rozhodnutí příslušného úřadu,“ řekl Blesku Jakub Stadler z ministerstva dopravy. Pokud si prý nebudou jisti, mohou se na ministerstvu poradit. Zhruba po měsíci se má praxe vyhodnotit.

Na co si mají dát úředníci pozor (z pokynů ministerstva)

Může se jednat o kombinaci kratších slov a číselných znaků, např. ZID2PLYN, R0M2PLYN či SMRTR0MU. S ohledem na širokou srozumitelnost některých cizích jazyků by přitom bylo možné na značky na přání žádat o přidělení slov negenerovaných českým jazykem. Jako příklad jmenovaný odbor uvedl výrazy HATE4R0M či DIEJUDE. Jako další záludný a nevhodný příklad je uváděno slovo PA12ED0, či MA12TYR.

U sousedů si dejte bacha

V Rakousku a v Německou jsou zakázány ty nejznámější nacistické symboly. Třeba N-HH-1933 je jasně nedovolená SPZ, stejně jako výrazné kombinace jako SA, SS, HJ a KZ (koncentrační tábor). Ve spolkových zemích Bavorsko, Porýní-Falc nebo Braniborsko nesmí být na značkách žádná kombinace HH („Heil Hitler“).

A tohle je přitom zakázané:

Fidel, Moula, Prďola, Obrvůl, Ksicht, Cvok, Hajtra, Ouchcapek, Lufťák, Křivochválek, Trajda, Poseroutka, Pajzl, Pracháč, Pakáž, Pocucák, Prevít, Ségra, Špek, Chcípák